c S
Dnevne novosti

Vajgl za STA kritizirao Sanaderove izjave o Sloveniji

06.07.2009 08:27 ZAGREB, 5. srpnja 2009.(Hina), Predsjednik odbora slovenskog parlamenta za vanjsku politiku Ivo Vajgl u nedjelju je za STA rekao da izjave bivšega hrvatskoga premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera na račun Slovenije zbog njezina neeuropskog ponašanja "prelaze svaku mjeru realnosti i dobrog ukusa".
Vajgl je kritizirao govor koji je Sanader održao u subotu na Općem saboru HDZ-a i u kojemu je Sloveniji poručio da neće uspjeti ni unatoč svojoj "neeuropskoj politici" i "politici ucjene" jer će "uspjeti Hrvatska i ući u EU, a za to će na kraju morati glasovati i Slovenija".

Sanader, rekao je Vajgl za STA, "nema licencu za ocjene" o tome što je, a što nije europsko ponašanje jer se svojim "neeuropskim ponašanjem" doveo do toga da rješivi problemi nisu pravodobno riješeni. Njegove zadnje izjave, rekao je Vajgl, "prelaze granicu normalnog političkog diskursa".

Osvrnuvši se i na dio Sanaderova govora koji se odnosio na njegov susret sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom u Mokricama, Vajgl je za STA rekao da je "poznavajući političku kulturu obojice premijera uvjeren da premijer Pahor tako nešto svojemu hrvatskom kolegi nije rekao".

Sanader je, prisjećajući se susreta u Mokricama, rekao kako se tada pitao "kako je to moguće da je Slovenija 2004. ušla u EU i NATO s istim otvorenim bilateralnim pitanjem, a Hrvatska to ne može", na što mu je "Pahor odgovorio da su oni sada članovi i mogu se ponašati onako kako se sada ponašaju".