c S
Dnevne novosti

Leo Andreis ponovno izabran za predsjednika HOK-a

06.07.2009 08:41 ZAGREB, 4. srpnja 2009.(Hina), Zagrebački odvjetnik Leo Andreis danas je ponovno izabran za predsjednika Hrvatske odvjetničke komore (HOK), kojoj je na čelu od lipnja 2006.
Na izbornoj godišnjoj skupštini održanoj u sjedištu HOK-a Andreis nije imao protukandidata. Uz predsjednika Komore na skupštini su izabrani i članovi Višega disciplinskog suda, Disciplinskog suda, disciplinski tužitelj i njegovi zamjenici te članovi Nadzornog odbora i Vijeća pri Vrhovnom sudu.

U izjavi Hini Andreis je kazao da će se u novom mandatu ponajviše zalagati za donošenje kvalitetnijeg Zakona o odvjetništvu, kako bi se toj profesiji osigurala potpuna samostalnost i neovisnost, jer je važeći Zakon, po mišljenju HOK-a, neustavan, neprimjenjiv i štetan za odvjetništvo. "Komora je zbog toga Ustavnom sudu podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o odvjetništvu, a odlučeno je da se traži i preispitivanje odredaba Zakona o kaznenom postupku (ZKP)", kazao je Andreis.

Novi ZKP, smatra, protivi se s Ustavnim odredbama o jednakosti pred zakonom, budući da adekvatnu pravnu zaštitu omogućava samo imućnom dijelu građana.

Andreis je dodao i da je HOK do sada pokrenuo i postupke za ocjenu ustavnosti Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći te Zakona o pravosudnim vježbenicima i polaganju pravosudnih ispita.

U izvješćima prihvaćenim na Skupštini navedeno je da je do lipnja ove godine u HOK-ov imenik upisano 3670 odvjetnika te još 1672 vježbenika. Uz 300 novoupisanih odvjetnika u odnosu na godinu ranije zabilježeno je osnivanje 27 novih odvjetničkih društava te 19 novih zajedničkih ureda.

U HOK-u ističu i da su od lipnja prošle godine odobrili 1065 zahtjeva za besplatnom pravnom pomoći siromašnim građanima.