c S
Dnevne novosti

BiH: Ustavni sud privremeno obustavio zakon o zaštiti domaće proizvodnje

06.07.2009 08:45 MOSTAR, 3. srpnja 2009.(Hina), Ustavni sud BiH u petak je donio privremenu mjeru kojom se do konačne odluke ovoga suda obustavlja primjena zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru CEFTA-e kojim su uvedene carine na proizvode iz Hrvatske i Srbije, objavila je Federalna televizija (FTV).
Kako je navedeno Ustavni sud BiH je usvojio zahtjev Ilije Filipovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za donošenje privremene mjere kojom je obustavljena primjena zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma CEFTA.

"Ova privremena mjera ostat će na snazi do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH u navedenom predmetu", navodi se u odluci Ustavnoga suda BiH, prenijela je FTV.

Primjenom zakona o zaštiti domaće proizvodnje predviđena je puna carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda podrijetlom iz Hrvatske i Srbije. Te carinske pristojbe odnose se na za proizvode od mesa i mlijeko, voće, povrće, piće i alkohol te još neke proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država.

Hrvatska i Srbija najavile su protumjere BiH zbog kršenja Sporazuma CEFTA-e, a Europska komisija je ranije pozvala vlasti BiH da preispitaju ovaj zakon jer je suprotan potpisanu Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Europske unije.