c S
Dnevne novosti

Rekordna razina indeksa pouzdanja potrošača

31.07.2019 07:10 ZAGREB, 30. srpnja 2019. (Hina) - U lipnju se indeks pouzdanja potrošača nastavio povećavati te je dosegnuo rekordno visoku razinu od kada se mjere očekivanja potrošača, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Pri tome povećanje optimizma u drugom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na prosjek prvog tromjesečja odražava povoljnija kretanja kod sva tri kompozitna indeksa. Tako je u odnosu na svibanj kompozitni indeks očekivanja potrošača, koji odražava očekivanja potrošača za idućih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u njihovom kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj, zabilježio povratak u "pozitivan teritorij" s -1,6 na 1,8 dok je na godišnjoj razini zabilježen rast za 3,4 postotna boda.

Kompozitni indeks pouzdanja potrošača u lipnju je iznosio -2,8, što također predstavlja poboljšanje i na mjesečnoj i na godišnjoj razini te je ujedno i njegova povijesno najviša razina. Tako je u odnosu na svibanj njegova vrijednost viša za 1,3 postotna  boda, dok je u odnosu na lipanj 2018. njegova vrijednost viša za čak 6,4 postotnih bodova.Uz poboljšana očekivanja oko financijske situacije u kućanstvima u sljedećih 12 mjeseci poboljšana su i očekivanja oko promjena ekonomske situacije u Hrvatskoj u sljedećih godinu dana te su poboljšana i očekivanja oko kupnje trajnih dobara tijekom sljedećih 12 mjeseci u odnosu na proteklih 12 mjeseci.

Konačno, indeks raspoloženja potrošača koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima u posljednjih 12 mjeseci, očekivanja ekonomske situacije u Hrvatskoj te s obzirom na ta očekivanja da li je povoljno vrijeme za investiranje u trajna dobra zabilježio je na godišnjoj razni rast za 10,6pb na -13,30 dok na mjesečnoj razini bio viši za 9,4 postotnih bodova. Analitičari Reiffeisen banke (RBA) očekuju da će se povoljna kretanja indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača odraziti i na kretanje trgovine na malo u lipnju čiji je objavu DZS najavio za utorak.