c S
Dnevne novosti

Sabor: Kosor predložila članove svoje Vlade

06.07.2009 10:54 ZAGREB, 6. srpnja 2009.Hina, Mandatarka za sastav Vlade Jadranka Kosor danas je, na početku saborskog zasjedanja, predstavila članove svoje vlade koje bi Hrvatski sabor, nakon rasprave, glasovanjem trebao potvrditi.
Jadranka Kosor, koja bi kao premijerka trebala predvoditi Vladu, za potpredsjednike Vlade predložila je Damira Polančeca (HDZ) koji bi bio i ministar gospodarstva rada i poduzetništva, Božidara Pankretića (HSS) koji bi obnašao i dužnost ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, te Đurđu Adlešič (HSLS) i Slobodana Uzelca (SDSS).

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i dalje bi trebao predvoditi Gordan Jandroković, Ministarstvo financija Ivan Šuker, ministar obrane i dalje bi bio Branko Vukelić, unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, pravosuđa Ivan Šimonović, mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, kulture Božo Biškupić, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, dok bi Damir Bajs i dalje bio na čelu Ministarstva turizma.

Kosor je kao nove ministre predložila Radovana Fuchsa, kao ministra znanosti, obrazovanja i športa, Tomislava Ivića, koji bi Jadranku Kosor trebao zamijeniti na čelu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Davorin Mlakar vodio bi novoosnovano Ministarstvo uprave, Bianca Matković bila bi ministrica bez portfelja, dok bi Petar Čobanković preuzeo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. "Sa svojim timom stojim pred vama, predlažem da prihvatite program Vlade za iduće razdoblje i nas kao ljude koji će taj program sigurno i provesti", poručila je Kosor zastupnicima.

U tijeku je njezino iznošenje programa nove Vlade. Mandatarka Kosor je prije saborske rasprave u Banskim dvorima razgovarala sa zastupnicima HSU-a, SDSS-a i nacionalnih manjina, koji su ranije najavljivali da će svoju potporu novoj premijerki uvjetovati potpisivanjem novih koalicijskih sporazuma.

Već nakon nepunih sat vremena razgovora, svi su se vratili u Sabor te se nakon rasprave očekuje i potvrđivanje nove Vlade.