c S
Dnevne novosti

Ministar za brexit poziva EU da dopusti ponovne pregovore o sporazumu o izlasku

06.08.2019 07:05 LONDON, 4. kolovoza 2019. (Hina/dpa), Britanski ministar za brexit Stephen Barclay pozvao je u članku objavljenom u nedjelju Europsku uniju da promijeni pristup i ponovno otvori pregovore o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Unije.
"Političke realnosti su se promijenile" od izbora za Europski parlament u svibnju, napisao je Barclay u britanskom listu Mail on Sunday.U tekstu naslovljenom "Sada više nemate mandat, Monsieur Barnier.

Idite natrag svojim EU gazdama", Barclay ističe da je na europskim izborima promijenjeno 61 posto europarlamentaraca iz svih članica EU-a.

Bruxelles, međutim, ustrajno odbacuje mogućnost unošenja bitnijih promjena  u sporazum koji je dogovarala bivša premijerka Theresa May a koji zastupnici u britanskom parlamentu stalno odbacuju.

Zastupnici u osmom sazivu Europskog parlamenta su u travnju 2017., nakon što je London pokrenuo proces razdruživanja, usvojili rezoluciju o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije u kojoj su istaknuli svoje prioritete u pregovorima s Londonom.

Među prioritetima su istaknuli i pitanje režima na granici između Republike Irske i Sjeverne Irske što je postala jedna od najspornijih točaka u raspravama o sporazumu.

Novi premijer Boris Johnson, glasan kritičar sporazuma o izlasku koji je London postigao s Bruxellesom, ponavlja da će Ujedinjena Kraljevina napustiti Uniju do 31. listopada sa ili bez sporazuma.