c S
Dnevne novosti

MVPEI pozdravlja novu mjeru BiH o carinama na hrvatske proizvode

06.07.2009 13:54 ZAGREB, 6. srpnja 2009.(Hina), Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) pozdravilo je u ponedjeljak u priopćenju donošenje privremene mjere Ustavnog suda BiH o obustavi primjene zakona o zaštiti domaće proizvodnje koji je u izravnoj suprotnosti sa Sporazumom CEFTA-e.
"Ta privremena mjera Ustavnog suda Bosne i Hercegovine omogućit će nastavak ispunjavanja međusobnih međunarodno preuzetih ugovornih obveza", stoji u priopćenju hrvatskog ministarstva.

Ustavni sud BiH u petak je donio privremenu mjeru kojom se do konačne odluke toga suda obustavlja primjena zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru CEFTA-e kojim su uvedene carine na proizvode iz Hrvatske i Srbije. Ustavni sud BiH je, naime, prihvatio zahtjev Ilije Filipovića, predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, za donošenje spomenute privremene mjere.

Primjena zakona o zaštiti domaće proizvodnje predviđala je punu carinu na uvoz poljoprivrednih proizvoda podrijetlom iz Hrvatske i Srbije. Te carinske pristojbe odnosile su se na za proizvode od mesa i mlijeko, voće, povrće, piće i alkohol te još neke proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država. Hrvatska i Srbija bile su najavile protumjere BiH zbog kršenja Sporazuma CEFTA-e, a Europska komisija je već bila pozvala vlasti BiH da preispitaju zakon suprotan Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju koji su potpisali BiH i Europska unija.