c S
Dnevne novosti

MVPEI: Slovački tajnik održao prezentaciju o modernizaciji ministarstva

07.07.2009 08:07 ZAGREB, 6. srpnja 2009.(Hina), Državna tajnica MVPEI-a za ustroj i upravljanje Maja Vrtarić sastala se u ponedjeljak s glavnim tajnikom slovačkog ministarstva vanjskih poslova Marcelom Peškom, koji je tom prigodom održao prezentaciju o temi "Modernizacija službe vanjskih poslova u Slovačkoj", priopćeno je iz MVPEI-a.
Prezentaciji su uz državnu tajnicu Vrtarić nazočili i svi ravnatelji te drugi rukovodeći službenici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Peško je upoznao nazočne s novom strategijom pod nazivom "Uspješna Slovačka u sigurnom svijetu" i novom organizacijskom strukturom slovačkog ministarstva.

Napomenuo je kako nakon ispunjavanja glavnih vanjskopolitičkih ciljeva - ulaska u EU i NATO - Slovačka svoju vanjsku politiku sada promatra iz šire perspektive globalnih procesa koji određuju nove prioritete, priopćeno je iz MVPEI-a.

Strategija modernizacije trebala bi osigurati bolju povezanost između vanjskopolitičkih prioriteta i konkretnih aktivnosti ministarstva i veleposlanstava, a jedan od naglasaka stavljen je na jači razvoj javne i gospodarske diplomacije.

Slovačka trenutno ima oko 90 diplomatskih predstavništava, od čega je oko 60 veleposlanstva. Najveći broj, njih 52 posto, predstavljaju mala diplomatska predstavništva s jednim do dva diplomata. U 2008. godini ukupni broj zaposlenih u službi vanjskih poslova bio je 1035, od čega 427 u ministarstvu i 608 u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Od ulaska Slovačke u EU i NATO 2004. godine, a uslijed provedene reorganizacije, broj zaposlenih kontinuirano se smanjuje, kako u ministarstvu tako i u diplomatskoj mreži u inozemstvu.

Državna tajnica Vrtarić zahvalila je glavnom tajniku Pešku na održanoj prezentaciji, te ocijenila iskustva Slovačke u reformi i modernizaciji diplomacije vrijednim i za Hrvatsku, posebice u kontekstu njezina pristupanja Europskoj uniji.

Peško se sastao danas i s državnim tajnikom za europske integracije Davorom Božinovićem te ravnateljem Diplomatske akademije Mladenom Andrlićem, s kojima je također razmijenio iskustva o integracijskim procesima za punopravno članstvo u Europskoj uniji, a posebice u dijelu modernizacije službe vanjskih poslova.