c S
Dnevne novosti

Presuda Vrhovnog suda M. Hrastovu stigla na karlovački Županijski sud

07.07.2009 08:16 KARLOVAC, 6. srpnja 2009.(Hina), Županijski sud u Karlovcu primio je ovih dana od Vrhovnog suda osuđujuću presudu na osam godina zatvora izrečenu bivšem policijskom specijalcu Mihajlu Hrastovu zbog ubojstva 13 i ranjavanja dvojice zarobljenih neprijateljskih vojnika na Koranskome mostu u rujnu 1991. koja je otpravljena svim strankama u sporu, doznaje Hina danas od glasnogovornice tog suda Alenke Laptalo.
Presuda je od svibnja, ali tek nakon dostave Županijskome sudu i otpravka strankama, po riječima glasnogovornice Laptalo, počeli su teći žalbeni rokovi te oni još traju.

Hrastovu je nakon tri oslobađajuće presude na karlovačkome Županijskom sudu, a na temelju treće žalbe županijskoga Državnog odvjetništva, Vrhovni sud u svibnju ukinuo oslobađajuću presudu i osudio ga na osam godina zatvora te odredio obvezni pritvor budući da je zatvorska kazna dulja od pet godina.

Krešimir Vilajtović, odvjetnik okrivljenika Hrastova, rekao je danas da obrana još sastavlja žalbu jer je tekst presude tek stigao, ali čvrsto stoji na tome da je, kako je rekao, "sama presuda nezakonita i nevažeća".

Vrhovni sud propustio je javno objaviti presudu usmenim obrazloženjem, zbog čega je Hrastov podigao ustavnu tužbu. Po Vilajtovićevim riječima, sporna se presuda zbog nepoštovanja Zakona o kaznenom postupku ne može smatrati presudom te on očekuje da će to "ovih dana" potvrditi i Ustavni sud.

Navodeći dio ustavne tužbe, Vilajtović je istaknuo da se "presudom smatra ona odluka koju je sud njezinim izricanjem poslije završene glavne rasprave odmah javno objavio, ili najdulje za tri dana". "Drugi put i način donošenja presude Zakon o kaznenom postupku ne poznaje i presuda nije niti donesena", ustvrdio je Vilajtović.

Po daljnjem tumačenju obrane, svako moguće "ekstenzivno tumačenje ZKP-a i prihvaćanje presude od Ustavnog suda bila bi prijetnja jamstvu zakonitog postupanja i otvoren put za moguću zloporabu", rekao je Vilajtović. Dodao je da je na temelju tako nezakonitog postupka Mihajlu Hrastovu nezakonito oduzeta sloboda, što potvrđuju i odredbe Europske konvencije za zaštitu prava čovjeka i temeljnih sloboda (članak 6.) koju je potpisala i Republika Hrvatska.

Mihajlo Hrastov podnio je ustavnu tužbu 9. lipnja na rješenje o pritvoru Vrhovnoga suda od 5. svibnja.