c S
Dnevne novosti

Slovenija: Za LDS Rehnov prijedlog još aktualan

07.07.2009 08:19 LJUBLJANA, 6. srpnja 2009.(Hina), Posljednji prijedlog povjerenika EU za proširenje Ollija Rehna o graničnoj arbitraži i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora mogao bi još uvijek biti aktualan, izjavio je u ponedjeljak slovenski ministar pravosuđa Aleš Zalar za nacionalnu Slovensku televiziju.
"Slovenija bi ovo vrijeme kad se sastavlja nova hrvatska vlada trebala iskoristiti za oblikovanje strategije kako naprijed. Ja sam među onima koji smatraju da ne treba odbaciti sve što se do sada postiglo. Rehnov prijedlog još uvijek daje mogućnost za razgovore slovenske i hrvatske diplomacije, pa i za posredničku ulogu Europske komisije, možda u nekom novom obliku", rekao je Zalar.

On je kao predstavnik Liberalno-demokratske stranke (LDS) koja je članica koalicijske vlade premijera Boruta Pahora, nastupio s predstavnicima drugih stranaka u emisiji "Polemika" Slovenske televizije, u kojoj se u ponedjeljak razgovaralo o aktualnim pitanjima, pa i o odnosima s Hrvatskom u svjetlu glasovanja o novoj hrvatskoj vladi u Saboru.

Slovenija i Hrvatska susjedne su države i "kao takve osuđene su na razgovore i na konačni dogovor", rekao je Zalar. Dodao je da bi nad njihovim odnosima ostao "velik taman oblak" ako ne bi uspjele riješiti granično pitanje, ne samo u svjetlu hrvatskog članstva u EU-u.