c S
Dnevne novosti

Državno sudbeno vijeće razriješilo sutkinju Visokog prekšajnog suda

20.08.2019 07:25 ZAGREB, 19. kolovoza 2019. (Hina), Državno sudbeno vijeće (DSV) razriješilo je 11. srpnja sutkinju Visokog prekršajnog suda Antoniju Kovačić dužnosti zbog nepravilnosti u radu i neurednog obnašanja sudačke dužnosti.
"Odlukom Državnog sudbenog vijeća, sutkinja Antonija Kovačić stegovno je odgovorna što je počinila stegovna djela izazivanja poremećaja u radu suda koji znatno utječu na djelovanje sudbene vlasti, nanošenja štete ugledu suda i neurednog obnašanja sudačke dužnosti", stoji u priopćenju DSV-a. Sutkinja Kovačić razriješena je dužnosti na 12. sjednici Državnog sudbenog vijeća održanoj 11. srpnja, dodaje DSV.

Riječ je o sutkinji zbog čijeg je višegodišnjeg nerada vise stotina predmeta palo u zastaru, među kojima je priličan broj slučajeva obiteljskog nasilja, piše u ponedjeljak Jutarnji list. Zagrebački dnevnik dodaje kako je prema službenim podacima Visokog prekršajnog suda zadnje četiri godine u zastaru palo 153 predmeta iz obiteljskog nasilja, dok je prema neslužbenim izvorima broj takvih predmeta veći.

"Tijekom 2015. i 2016. sutkinja Kovačić radno bi vrijeme provodila zatvorena u svojoj sobi, ali nije rješavala predmete i odbijala je sudjelovati u radu vijeća čija je bila članica. Tijekom 2017., 2018. i ove godine Kovačić bi došla na posao na početku radnog vremena, provela bi na Sudu oko pola sata, a tijekom zadnje dvije i pol godine nije riješila ni jedan spis.

Kako je odbijala sudjelovati u radu tročlanog sudskog vijeća u koje je bila raspoređena, rad cijelog vijeća bio je otežan jer su trećeg suca, neophodnog za vijećanje i donošenje odluka, morali doslovno posuđivati iz drugih vijeća", piše Jutarnji list. Prvi stegovni postupak protiv Antonije Kovačić pokrenut je početkom 2016. godine, a potom su protiv nje uslijedile još dvije prijave.

Sutkinja Kovačić suspendirana je sa sudačke dužnosti na tri mjeseca 18. srpnja te joj se od tog dana ne dodjeljuju novi spisi, dok su oni koji su joj ranije dodijeljeni, a još nisu pali u zastaru, raspodijeljeni drugim sucima. Sutkinja pod suspenzijom nema obavezu dolaziti na posao, ali ima pravo na polovicu sudačke plaće, dodaje Jutarnji list.

Antonija Kovačić natjecala se 2017. godine za predsjednicu Visokog prekršajnog suda, a u više navrata natjecala se i za sutkinju Ustavnog suda, te je 2010. godine ušla i u uži izbor.