c S
Dnevne novosti

Pahor čestitao premijerki Jadranki Kosor

07.07.2009 11:14 LJUBLJANA, 7. srpnja 2009.(Hina)Slovenski premijer Borut Pahor čestitao je u utorak ujutro na imenovanju novoizabranoj predsjednici hrvatske vlade Jadranki Kosor, zaželjevši joj mnogo uspjeha u budućem radu.
Pahor je u svojoj čestitki izrazio uvjerenost da će njezino iskustvo pridonijeti razvijanju međudržavnih odnosa i rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja, navedeno je u kratkom priopćenju za javnost iz kabineta slovenskog premijera.

Slovenski mediji u svojim prvim reakcijama ističu da je Hrvatska izborom Jadranke Kosor za premijerku prvi put dobila ženu na najistaknutijem položaju, da će njen mandat biti obilježen rješavanjem teškog ekonomskog stanja, prihvaćanjem rebalansa državnog proračuna i nastojanjem da se ubrzaju zastali pregovori o članstvu u Europskoj uniji.

Novinski komentatori u Sloveniji zadnjih su dana iznosili ocjene da se idućih mjeseci ne može očekivati proboj u odnosima Ljubljane i Zagreba oko graničnog prijepora zbog kojega je Slovenija blokirala većinu pregovaračkih poglavlja u pregovorima Hrvatske i Europske unije, dok su najviši predstavnici vlade odbijali komentirati promjene nastale nakon ostavke Ive Sanadera, navodeći da je riječ o unutarnjem pitanju Hrvatske.