c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora godišnjem izvješću HANFA-e

07.07.2009 11:54 ZAGREB, 7. srpnja 2009. Hina, Hrvatski sabor prijepodne je raspravio Godišnje izvješće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) za 2008., čiji su rad HDZ i SDP u raspravi ocijenili izvrsnim.
U Izvješću, među inim, stoji da je hrvatsko tržište kapitala lani pratilo negativne trendove svjetskog tržišta kapitala, te je ukupni ostvareni promet na Zagrebačkoj burzi ostvaren u iznosu od 31.064 milijuna kuna, što predstavlja smanjenje od 53,3 posto u odnosu na ukupan promet u 2007.

Omjer ukupnog prometa i BDP-a pao je na 9,1 posto od rekordnih 21,2 posto iz 2007., dok je redovan promet dionicama iznosio 16.842,3 milijuna kuna, odnosno 23,4 posto manje nego u prethodnoj godini.

Dionički indeks Crobex na kraju godine je bio 67,1 posto manji nego na njezinu početku, tržišna kapitalizacija manja je 55,1 posto u odnosu na 2007. Goran Marić je u ime Kluba HDZ-a nadzornu ulogu HANFA-e, odnosno njezin rad u 2008. ocijenio izvrsnim, ističući da je uloga Agencije tim veća zbog svjetske financijske krize, uzrok koje je, tvrdi, i nedostatak kvalitetnog i pravodobnog financijskog nadzora.

Rad HANFA-e pohvalila je i Nadica Jelaš (SDP), ali i prigovorila što za nepravilnosti i nezakonitosti koje je utvrdila HANFA nisu izrečene nikakve sankcije, čak ni prekršajne. "HANFA je svoj posao odradila odlično, ali stvar pada na najslabijoj karici - hrvatskom pravosuđu", poručila je.

Zastupnici su kratko raspravili prijedlog potvrđivanja Sporazuma o financiranju između hrvatske Vlade i Komisije Europskih zajednica u okviru programa IPA te Protokola o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš, kao i predloženu Odluku o sudjelovanju Hrvatske kao promatrača Agencije EU za temeljna prava.