c S
Dnevne novosti

Kalifornija postrožila policijsku upotrebu oružja

21.08.2019 07:05 LOS ANGELES, 20. kolovoza 2019. (Hina/Reuters), Kalifornijski policajci odsad će se moći pribjegavati smrtonosnoj sili samo kad će to biti "nužno" zbog prijetnje, umjesto dosadašnje "razumne" upotrebe, stoji u novom zakonu koji je u utorak potpisao guverner Gavin Newsom. 
Pod tim strožim standardima policajci će za upotrebu sile morati vjerovati kako nemaju drugog izbora nego se "braniti protiv neizbježne prijetnje smrti ili ozljede prema policiji ili drugim osobama", stoji u sadržaju novog zakona. Dužnosnici tvrde da je taj novi zakon jedan od najstrožih u SAD-u, a dijelom je odgovor na policijska ubojstva nenaoružanih Afroamerikanaca.

Među njima je i 22-godišnji Stephon Clark kojeg je policija usmrtila u ožujku 2018., što je pokrenulo prosvjede diljem savezne države. 

Afroamerikanac Clark je ubijen dok je stajao u vrtu svoje bake s mobitelom u ruci. Dvojica policajaca oslobođena su u ožujku, što je potaknulo dodatne prosvjede. Newsom je prilikom potpisivanja zakona iskazao nadu da će novi zakon postati model za cijeli SAD. 

"Kamo krene Kalifornija ide i ostatak SAD-a", rekao je za američke medije i dodao da ta mjera šalje poruku građanima diljem države da se "može učiniti više". Na potpisivanje je, na poziv guvernera, stigla i Clarkova obitelj.

Zakon stupa na snagu u siječnju, no nisu svi njime zadovoljni. Stevante Clark, brat ubijenog, rekao je za LA Times da je zakon razvodnjen "i da to svi shvaćaju".