c S
Dnevne novosti

Sindikat HZMO-a: Ne zaboravite radnike bez kojih država ne bi funkcionirala

23.08.2019 07:25 ZAGREB, 22. kolovoza 2019. (Hina), Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u četvrtak je podržao nastojanja sindikata u zdravstvu i obrazovanju da im se povećaju plaće te je apelirao na Vladu da prilikom pregovora o plaćama vodi računa i o "zaboravljenim radnicima bez kojih ova država ne bi mogla funkcionirati".
Radnički sindikat HZMO-a u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću upozorava da je danas zaposlenje u javnim i državnim službama za mlade zadnja opcija jer su "plaće katastrofalno male, uvjeti rada izuzetno loši, a ljudi nas doživljavaju kao uhljebe koji ništa ne rade, a primaju velike plaće".

Sindikat priznaje da u državnim i javnim službama "ima velikih plaća i uhljeba, i to sve više", jer "svaka vlast ostavi po nekolicinu takvih, pa se to u ovih 29 godina poprilično nagomilalo".

Za razliku od njih, u provedbenim procesima, bilo u HZMO-u, HZZO-u, Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Poreznoj upravi, socijalnoj skrbi ili MUP-u, plaće su ispod prosjeka Hrvatske, upozorava sindikat.

Naglašava da su plaće početnika u javnim i državnim službama sa srednjom stručnom spremom jedva veće od minimalne plaće, a pravnici tek nakon 20 godina staža doguraju do prosječne plaće u Hrvatskoj.

Sindikat HZMO-a stoga apelira na premijera da vodi računa da uz liječnike i profesore u javnim i državnim službama rade i radnici bez kojih niti jedan hrvatski građanin ne bi mogao ostvariti svoja prava (mirovina, dječji doplatak, socijalna pomoć, osobna iskaznica, putovnica, prebivalište, povrat poreza).

S obzirom da će na Sabor doći i izvješće o radu HZMO-a, sindikalci tvrde da je tamo ažurnost ispod 50 posto te pitaju hoće li netko zbog toga snositi odgovornost. Takvo stanje u HZMO-u, ali i u ostalim javnim i državnim institucijama, rezultat je dugogodišnje "baš me briga" politike, bilo lijeve, bilo desne, a sve se lomi preko leđa radnika.

"Molimo Vas da radnicima u državnim i javnim službama vratite ugled i dostojanstvo kakvo zaslužuju, da se ne donose odluke na brzinu koje bi u budućnosti mogle izazvati nesagledive posljedice", poručuje Radnički sindikat HZMO-a u otvorenom pismu premijeru Plenkoviću.