c S
Dnevne novosti

Savjetovanje: Urediti povlašteni pomorski prijevoz osoba s invaliditetom

23.08.2019 07:25 ZAGREB, 22. kolovoza 2019. (Hina), Na javnom savjetovanju o predloženim izmjenama Zakona u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu u četvrtak je posebno bilo riječi o odredbama vezanima za povlašteni prijevoz putnika i vozila, posebice prijevoz osoba s invaliditetom, djece s poteškoćama u razvoju i njihove pratnje. 
Javnu raspravu organiziralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, ističući kako je spomenuta kategorija putnika važećim zakonom neadekvatno obuhvaćena, pa se zakonskim izmjenama uređuje nova kategorija putnika obuhvaćenih pravom na povlašteni pomorski prijevoz.

"Novo žurno zakonsko rješenje potrebno je radi osiguranja prava na besplatan pomorski prijevoz osjetljivim kategorijama našeg društva, i to osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju, koje dosad nisu bile u potpunosti obuhvaćene niti jednom kategorijom putnika kojima se odobravao povlašteni prijevoz temeljem odredbi postojećeg zakona", rečeno je na savjetovanju. 

Izmjenama Zakona, koje se nalaze na e-savjetovanju do 5. rujna, podrobnije će se urediti odredbe o nadoknadi financijskih sredstava za besplatni prijevoz, te mogućnost raspisivanja javnog natječaja za obavljanje javnog prijevoza na državnoj liniji od općeg gospodarskog interesa, zajedno s namjenski građenim brodom u vlasništvu Agencije za pomorski promet. U Ministarstvu ističu kako se pojednostavljuju administrativne procedure te stvaraju bolji preduvjeti za učinkovitiji javni obalni pomorski promet.

Agenciji za obalni linijski pomorski promet omogućit će se davanje ovlasti za obavljanje kontrole korištenja otočne iskaznice radi sprječavanja zloporaba. Procijenjena potrebna financijska sredstva za provedbu zakona u 2020. i 2021. godini procijenjena su na 15 milijuna kuna, a bit će osigurana unutar financijskog plana resornog ministarstva. 

Načelnik Sektora pomorske plovidbe, pravnih, međunarodnih poslova i EU u tom ministarstvu Branimir Farkaš rekao je da je u izradu zakonskog prijedloga uključeno 30-ak udruga osoba s invaliditetom. Pojasnio je kako bi pravo na besplatan prijevoz imale osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 posto ili više, hrvatski ratni vojni invalidi sa 100 posto tjelesnog oštećenja. 

Obuhvaćene su i osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100 posto i gluhoslijepe osobe sa 100 posto tjelesnog oštećenja, te osobe s invaliditetom utvrđenog III. i IV. stupnja funkcionalnog oštećenja, na trajektnim linijama, uključujući i osobno vozilo kojima se navedene osobe prevoze. Također, bila bi uključena i djeca s teškoćama u razvoju s tim stupnjem oštećenja, uključujući i osobno vozilo kojim se prevoze. 

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić pozdravile su zakonske izmjene, kao i savjetnica ministrice za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade Zvjezdana Bogdanović koja je upozorila kako su upravo obitelji osoba s invaliditetom često na rubu siromaštva zbog povećanih troškova.