c S
Dnevne novosti

Sabor o prijedlogu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

08.07.2009 08:02 ZAGREB, 7. srpnja 2009.Hina, Hrvatski sabor na današnjoj bi sjednici trebao raspravljati o Prijedlogu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, kojem je cilj odrediti jasne kriterije u medicinskoj praksi na tom području.
Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji već je izazvao negativne reakcije oporbe koja, uz ostalo, traži da se umjetna oplodnja dopusti i izvanbračnim parovima.

Prema odredbama novog zakona osoba začeta umjetnom oplodnjom imat će pravo nakon 18. godine doznati tko mu je biološki roditelj, nije dopušteno zamrzavanje zametaka, već samo jajnih stanica, a jedan od uvjeta za umjetnu oplodnju je brak.

Dio oporbenih stranaka u Hrvatskom saboru ne slaže se s tim odredbama, tvrdeći kako je Prijedlogu zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji konzervativan. HNS je već najavio podnošenje više amandmana kojima će tražiti brisanje nekih odredbi.

Ministar zdravstva Darko Milinović ocjenjuje kako je "zakonski prijedlog prihvatljiv i konzervativnom dijelu društva, ali i liberalnom dijelu građana". Kao primjer konzervativnog dijela zakona naveo je kako je jedan od uvjeta za umjetnu oplodnju brak, dok je primjer liberalnog dijela dopuštanje donacije spolnih stanica i muškarca i žene, dok primjerice neke zemlje EU imaju mogućnost doniranja samo jednog spola.

Sadašnji zakon koji regulira to područje na snazi je od 1978., a ministar upozorava da je praktično neprovediv budući da ne prati razvoj biomedicinskih znanosti. Novim zakonom zabranilo bi se i prodavanje i reklamiranje donacija spolnih stanica.

Hrvatski sabor će zasjedanje početi raspravom o prijedlogu zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kojem je svrha postizanje više razine zaštite članova obitelji izloženih nasilju, a pred zastupnicima bi se trebao naći i prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga. Sjednica počinje u 9,30 sati.