c S
Dnevne novosti

Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara ustvrdila da je stanje u Hrvatskoj daleko od katastrofalnog

08.07.2009 08:05 ZAGREB, 7. srpnja 2009.(Hina), Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara ustvrdila je danas da je stanje u Hrvatskoj daleko od katastrofalnog, da nova Vlada zaslužuje barem 100 dana te da se braniteljske udruge prije "kresanja" stečenih prava odreknu državnog i gradskog novca koji bi se prenamijenio za zdravstvene ustanove, rješavanja stambenih pitanja i zapošljavanje.
Predsjednik Udruge Damir Jašarević pozvao je s konferencije za novinare braniteljske udruge i, kako ih je nazvao, "braniteljske grofove" da se odreknu 14 milijuna i 350 tisuća kuna koje im za projekte donira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i 4,5 milijuna kuna koje im donira grad Zagreb.

Istaknuo je da bi se preraspodjelom novca projekti mogli održati, a ostatak novca prenamijenio bi se za veteranske zdravstvene ustanove, rješavanje stambenih pitanja i zapošljavanje branitelja kojih je, po podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, krajem svibnja bilo 21.897.

Novcem koje mjerodavno ministarstvo donira braniteljskim udrugama moglo bi se izgraditi 60 stanova od 50 metara četvornih, procjenjuju u udruzi. Jašarević je rekao kako "ima dosta prostora za uštede i da udrugama ne treba 10 sportskih igara ili, primjerice, projekt 'Planinarimo zajedno', vrijedan 50.000 kuna", ali, dodao je, braniteljima i stradalnicima "ne treba 'kresati' stečena prava".

"Ako se želimo družiti, činimo to od svog novca, a ne da se osnivaju udruge od tri člana i traže državne dotacije", rekao je predsjednik Jašarević. Od predsjednika saborskog Odbora za veterane Ante Kotromanovića zatražio je ostavku jer, kako je rekao, u protekle dvije godine nije ništa učinio za obične branitelje, a za predsjednika je predložio saborskog zastupnika i branitelja Damira Kajina.