c S
Dnevne novosti

Ministarstvo prometa: Provodimo niz aktivnosti za povećanje sigurnosti

29.08.2019 07:30 Policija
ZAGREB, 28. kolovoza 2019. (Hina) - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture priopćilo je u srijedu, uoči za vikend najavljenog prosvjeda motociklista, kako uz potporu cestarskih tvrtki već provodi niz aktivnosti za povećanje sigurnosti za sve sudionike u prometu.

Udruga Karavana za život - bikeri na cesti najavila je da će njih oko četiri tisuće ovaj vikend usporavati promet na naplatnim postajama, graničnim prijelazima i trajektnim pristaništima jer im nisu ispunjeni zahtjevi kojim traže, među ostalim, zaštitne ograde na cestama, donošenje novoga znaka "zahtjevna dionica za motocikliste" i prekidanje sezonske prakse poskupljenja cestarine za motocikliste za deset posto.

Ministarstvo u priopćenju ističe da je Pravilnik o prometnim znakovima prošao postupak prethodnog savjetovanja, a u njega je uvršten i prijedlog kojeg je ta udruga motociklista dostavila. Kako se objašnjava, detalji vezani za zaštitne odbojne ograde koji se tiču njihova projektiranja, ugradnje i održavanja, ne definiraju se kroz taj pravilnik već Smjernicama čiju su izradu naručile Hrvatske ceste i njihova je radna verzija zaprimljena tijekom kolovoza. Stoga će Ministarstvo, nakon usuglašavanja smjernica, pokrenuti postupak prethodnog savjetovanja, nakon koje će uslijediti i konačna objava koja će predstavljati zakonsku podlogu za ugradnju ograda za motocikliste.

Napominju i kako je pritom posebno naglašena potreba sagledavanja zaštitnih ograda za motocikliste te je definirana mogućnost postavljanja dodatne ograde u svrhu zaštite pješaka i biciklista, koji su, također, ugrožene skupine u prometu. Ministarstvo je izvijestilo i da Hrvatske autoceste (HAC) nastavljaju s aktivnostima na realizaciji projekta usklađivanja postojećeg sustava zaštitnih ograda u okviru kojeg će se izvršiti nadogradnja zaštitne odbojne ograde za motocikliste, za što je proveden natječaj i u tijeku je odabir projektanta. Također, provedeno je mjerenje hvatljivosti kolnika na dijelovima dionica na A3 i A4 te je izvršeno saniranje asfaltnog zastora kolnika u sklopu čega je dijelom izvedena i horizontalna prometna signalizacija od trajnih materijala s povećanom kvalitetom, sve s ciljem povećanja otpornosti na klizanje i poboljšanu retrorefleksiju. 

Kako znak zahtjevne dionice za motocikliste obavijesna ploča te nije sadržana u važećem Pravilniku o prometnim znakovima, signalizaciji i opremi na cestama, Ministarstvo će na traženje Hrvatskih cesta izdati privremenu suglasnost za postavu obavijesnih ploča Zahtjevna dionica za motocikliste na testni period od godinu dana, a u tom razdoblju se mora izvršiti evaluacija utjecaja istih na sigurnost prometa.

Kako je priopćeno, ministar je dodatno zatražio od Hrvatskih cesta da se izradi projektna dokumentacija s konkretnim mjerama zaštite motociklista na određenim dionicama državnih cesta, te da se za njih u najkraćem mogućem roku izradi projektna dokumentacija i izvedu zaštitne mjere.

Hrvatske ceste izrađuju i Strategiju sigurnosti prometa na državnim cestama Republike Hrvatske (2020. – 2025.) kojom će se, napominje se u priopćenju, posebno propisati dodatne mjere kako bi se postojeći postupci projektiranja, građenja i održavanja poboljšali s naglaskom na sigurnost svih sudionika u prometu, pa tako i motociklista. "U navedenoj strategiji valorizirat će se i zahtjevi motociklista kao ugrožene skupine u prometu", ističi iz Ministarstva.

S ciljem veće sigurnosti na cestama Ministarstvo je u lipnju 2018. godine otvorilo Poziv za sufinanciranje sanacije opasnih mjesta (uklanjanje crnih točaka) na državnim cestama u sklopu kojeg je za Hrvatskim cestama kao korisniku odobren projekt „Sanacija opasnih mjesta na državnim cestama“. U međuvremenu su Hrvatske ceste identificirale 32 opasna mjesta od kojih je 9 već sanirano, a preostala 23 opasna mjesta predmet su tog projekta. Iz Ministarstva naglašavaju i da se sezonska cijena cestarine ne primjenjuje isključivo na motocikle, nego i na vozila I i II skupine vozila.