c S
Dnevne novosti

Koalicijski partneri dogovorili da se odmah krene u rebalans proračuna

08.07.2009 08:23 ZAGREB, 7. srpnja 2009.Hina, Stranke i zastupnici vladajuće koalicije prihvatili su danas prijedlog premijerke Jadranke Kosor da se odmah krene u rebalans državnog proračuna, a nakon sjednice u Banskim dvorima istaknuli su kako se ne razmišlja o smanjivanju plaća i mirovina prije jeseni.
"Razmotrili smo sve ono što je zadaća pred nama i, što je izuzetno važno, dogovorili smo se da se ide u rebalans", izjavila je večeras premijerka Kosor novinarima nakon dvoipolsatnog sastanka s koalicijskim partnerima.

Napomenuvši kako je dogovoreno da se sada ide na drugi (rebalans), istaknula je kako se već u rujnu ide na treći rebalans državnog proračuna. "Imamo čvrstu potporu, koalicija je i u tom smislu vrlo čvrsta. Imamo isto stajalište, a mislim da je to vrlo važno u trenutcima u kojima moramo donositi teške odluke", rekla je Kosor.

Najavila je da će partneri još jednom razgovarati o proračunu prije subote, kada bi Vlada trebala utvrditi prijedlog rebalansa i poslati ga Hrvatskom saboru. Predsjednica Vlade RH Kosor danas nije željela govoriti o detaljima rebalansa niti potvrditi neslužbene informacije o preraspodjeli dvije milijarde kuna i smanjenju proračuna za milijardu. "Ne mogu govoriti o detaljima, jer naravno, sad smo tek na početku, ali smo dogovorili načela", kazala je.

Na pitanje hoće li u rujnu biti rezanja plaća i mirovina, odgovorila je - "Vidjet ćemo što će biti". "Kao što sam jučer rekla, sve je na stolu. U ovim trenutcima kada moramo činiti krupne korake i po svoj prilici velike rezove, ništa nije nedodirljivo, ali o tome ćemo se dogovoriti, vodeći račune o najosjetljivijim skupinama u hrvatskom društvu", rekla je Kosor.

Naglasila je kako Vlada RH kontrolira situaciju. "Sve je zaista pod kontrolom, i plaće i mirovine, rodiljne potpore, doplatak za djecu itd. se isplaćuju redovito, kao što je bilo i do sada. U svakom smislu kontroliramo proračun i situaciju, nema mjesta ni za kakvu, ne daj Bože, paniku", istaknula je premijerka.

Nije željela ni precizirati kolike se uštede mogu očekivati već sada. "Vidjet ćete. Radi se na tome. Naši koalicijski partneri imali su neke vrlo zanimljive, vrlo dobre i vrlo konstruktivne prijedloge", rekla je premijerka Kosor.