c S
Dnevne novosti

Sabor: rasprava o izvješću pučkog pravobranitelja

08.07.2009 08:30 ZAGREB, 7. srpnja 2009.Hrvatska, Saborski Klub HDZ-a u poslije podnevnom dijelu sjednice Sabora "primio je na znanje" izvješće pučkog pravobranitelja, a oporbeni su klubovi izvješće podržali naglašavajući potrebu zaštite ljudskih prava, te ocijenili kako je stajalište HDZ-a neprimjereno važnosti institucije pučkog pravobranitelja.
U raspravi je rečeno kako je dugotrajnost postupka pred upravnim tijelima jedno od glavnih zamjerki građana. Zamjenik pučkog pravobranitelja Dejan Palić izvijestio je kako je pučki pravobranitelj u prošloj godini zaprimio 1563 nove pritužbe, te naglasio potrebu daljnjeg jačanja institucije pučkog pravobranitelja.

Budući da izvješće obrađuje prvenstveno pritužbe građana "ne može se smatrati cjelovitom slikom o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, već uzorkom 'tamne strane' funkcioniranja upravnih i javnih tijela u odnosu s građanima", rekao je Palić. Ustvrdio je kako je stvaran broj pritužbi veći zbog toga što se zajednička pritužba, koju podnese više građana, evidentira kao jedna.

Tijekom prošle godine u radu je bilo 2119 slučajeva, a ukupno je dovršeno 1768 predmeta iz prošle i ranijih godina. Znatan dio pritužbi i dalje se odnosio na postupanje Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva - Uprave za područja posebne državne skrbi i Uprave za obnovu obiteljskih kuća, naveo je.

Riječ je o pritužbama koje se odnose na obnovu obiteljskih kuća, stambeno zbrinjavanje i povrat privremeno oduzete imovine. "Efikasnost u pružanju zaštite građanima nije bila bitno različita u odnosu na prijašnje godine. I dalje bilježimo dugotrajnost prije svega postupka u žalbenim predmetima obnove ratom oštećenih kuća i predmetima po zahtjevima za povrat imovine, sukladno zakonu o povratu imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine", rekao je zamjenik pučkog pravobranitelja Dejan Palić.

Dodao je kako bi pučki pravobranitelj, kao središnje tijelo za zaštitu ljudskih prava trebao biti dostupan građanima i u mjestima diljem Hrvatske, za što je potrebno odvojiti dodatna sredstva. "Taj problem ostaje neriješen i valja ga imati na umu kao ozbiljnu poteškoću u daljnjem jačanju institucije", naglasio je Palić.

Pohvalivši prošlogodišnji rad pučkog pravobranitelja, klubovi HNS-a, SDP-a i IDS-a navode da se neprihvatljivo stanje glede pitanja ljudskih prava ne smije tolerirati. "Slično izvješće imali smo i ranije u Saboru, i čini se da se u međuvremenu ništa nije dogodilo", rekla je Vesna Pusić (HNS), ustvrdivši da je više od tri četvrtine pritužbi bilo opravdano. Primijenivši izreku 'psi laju, a karavana prolazi' na izvješće, Pusić je ocijenila kako "pučki pravobranitelj upozorava, a vlade prolaze".

Damir Kajin (IDS) ne vidi razloga za zakulisane igre zbog kojih saborska većina izvješće samo prima na znanje. Goran Heffer (SDP) drži da je "primanje na znanje izvješća" maćehinski i ponižavajući odnos prema pučkom pravobranitelju te da je takav stav "neprimjeren važnosti institucije pučkog pravobranitelja". Smatra da bi pravobranitelj obrađivao i veći broj predmeta kada bi mu se osigurala sredstva, odnosno uvjeti za rad i susrete s ljudima. Nada se da će ažurnosti rada državne uprave pridonijeti i novo Ministarstvo uprave.

Suzana Bilić Vardić (HDZ) ocijenila je kako je izvješće "pregled uočenih i najznačajnijih, najbrojnijih prijava kršenja prava građana, ali ne i sveobuhvatni prikaz stanja i stupnja poštivanja ustavnih i zakonskih prava građana".

Ratko Gajica (SDSS) drži da ako se izvješće "samo uzme na znanje, onda nismo uzeli na znanje probleme o kojima izvještaj govori". Hrvatski sabor je završio današnje zasjedanje.