c S
Dnevne novosti

Udruga ordinacija: Zakon o zdravstvenoj zaštiti se ne poštuje

06.09.2019 07:05 SPLIT, 5. rujna 2019. (Hina) - Iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija u četvrtak su upozorili da se ne poštuje Zakon o zdravstvenoj zaštiti, da županije ne ulažu u zdravstvenu zaštitu, pa zbog nedostatka liječnika na njihovim mjestima rade umirovljeni kolege. 
Ispred Općinskog suda u Splitu predsjednica Udruge Josipa Rodić je istaknula kako županije ne provode odluke koje su do 30. lipnja trebale provesti, primjerice o tome koliki će broj ordinacija ostati pod domovima zdravlja, dok bi ostali trebali dobiti rješenja o ugovornim ordinacijama. Isto tako, dodala je Rodić, nije donesena ni odluka o dežurstvima, pa neki liječnici mimo zakona dežurstva odrađuju bez ugovora, a nije donesena ni odluka o funkcionalnoj integraciji ustanova s hitnom medicinskom pomoći, kao niti ona o visini zakupa. 

Upozorila je i na drastičan manjak liječnika i medicinskih sestara, iznijevši procjene Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatskog liječničkog zbora po kojima ih nedostaje 30 do 40 posto, zbog čega traži da se broj timova i sredstava za primarnu zdravstvenu zaštitu udvostruči. Rodić tvrdi da u obiteljskoj medicini nedostaje 1100 liječnika, u pedijatriji 188, u ginekologiji 190 i u dentalnoj medicini 600 timova. U sustavu primarne zdravstvene zaštite, dodaje, radi 18 posto umirovljenih liječnika.

"Županije moraju ulagati u primarnu zdravstvenu zaštitu, a ne od njih crpiti sredstva tržišnim zakupninama", poručila je. O slaboj kvaliteti primarne zdravstvene zaštite, ali i o nedostatku liječnika govorila je i predsjednica Sekcije ginekologa Hrvatske udruge ugovornih ordinacija Marija Divić, upozoravajući da liječnici koji su zamjena na otocima ili u Vrgorcu, Makarskoj, Imotskom ne odrađuju ono za što su ugovorom s HZZO- om plaćeni 40 sati za pacijente, nego ih ravnatelj Doma zdravlja "posuđuje" i šalje na druga radna mjesta.

"Time se šteti pacijentima, HZZO- u, ali i državnom proračunu. Za to je bivši ravnatelj na ovome sudu dobio duševne boli. Najgore od svega je odnos trajnog tužakanja, davanja računa, retrogradnim naplaćivanjem PDV-a", kazala je Divić.