c S
Dnevne novosti

Sabor o konkurentnosti hrvatskih brodara

10.07.2009 08:00 ZAGREB, 9. srpanj 2009.Hina, Hrvatski je sabor, na samom kraju današnjeg zasjedanja razmotrio prijedlog izmjena Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, a državni tajnik u Ministarstvu prometa Branko Bačić naglasio je da će se konkurentnost hrvatskih brodara sačuvati, bez obzira na to hoće li EU pristati na traženi prijelazni period od sedam godina za punu liberalizaciju tržišta.
"Neovisno hoćemo li dobiti takav prijelazni period, nema straha za hrvatske brodare. Sve linije već će biti ugovorene i koncesionirane hrvatskim brodarima", objasnio je Bačić, govoreći o nužnosti da se Zakon izmijeni u hitnom postupku. Naveo je da je do sada koncesionirano 20 linija, te da ih je preostalo još 36.

Naglasio je da je za kvalitetnu pomorsku povezanost Hrvatske nužno osigurati kvalitetne luke, dobre brodove, učestalost linija i prihvatljivu cijenu usluge. "Cijeli sustav pomorske povezanosti košta i bez stalnih ulaganja u pomorski promet nema ni kvalitetne turističke sezone", kazao je Bačić, podsjetivši da će država ove godine za to izdvojiti oko 550 milijuna kuna.

Sabor je poslijepodne razmotrio još nekoliko točaka, među kojima i godišnje izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a članovi Povjerenstva redom su naglašavali kako javnost od njih često neopravdano traži da sankcioniraju neprihvatljiva ponašanja. "Osnovna zadaća je prevencija nedopuštenih ponašanja u obavljanju javnih dužnosti, prevencija onih ponašanja koja mogu dovesti do korupcije", objasnio je predsjednik Povjerenstva Mate Kačan.

Nezavisni Dragutin Lesar nezadovoljan je jer u izvješću nije rečeno je li Povjerenstvo pregledalo dokumente vezane uz imovinu članova Vlade, Ive Sanadera, kao ni je li pregledalo darove koje je Vlada primila. Takvo je tumačenje odbacio Krunoslav Markovinović (HDZ), ističući kako Povjerenstvo provjerava samo na temelju prijava, a ne svaki dar koji je dobilo neko ministarstvo. Podsjetio je i da se od provjeravanja nekih prijava odustalo jer je prijavljenim dužnosnicima prestao mandat.

Zastupnici su raspravili i prijedlog zakona o djelatnostima u zdravstvu, kojim je predviđeno osnivanje jedinstvene komore za četiri zdravstvene djelatnosti s manje od 2000 djelatnika - sanitarne inženjere, radiologe, radne terapeute i medicinsko-laboratorijsku struku.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem objasnio je da te struke zbog premalo djelatnika ne bi mogle osigurati neovisnost u radu vlastitim, pojedinačnim komorama. Sabor će zasjedanja nastaviti sutra.