c S
Dnevne novosti

Raspravljen prijedlog zakona o recikliranju brodova

23.09.2019 07:10 ZAGREB, 19. rujna 2019. (Hina) - Hrvatski sabor raspravio je u četvrtak Konačni prijedlog Zakona o provedbi Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o recikliranju brodova, kojim se uspostavlja nacionalni okvir kako bi se spriječile i smanjile nesreće, ozljede i drugi štetni učinci na ljudsko zdravlje i okoliš uzrokovani recikliranjem brodova.

Prijedlog zakona zastupnicima je obrazložio državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić. Zakonom će se postići veća sigurnosti, zaštita zdravlja ljudi i morskog okoliša EU-a tijekom vijeka trajanja broda. Utvrđuju se i pravila osiguranja kojima opasni otpad nastao recikliranjem brodova podliježe gospodarenju koje je prihvatljivo za okoliš. Utvrđuju se i pravila za osiguravanje pravilnog upravljanja opasnim materijalima na brodovima, stoji u obrazloženju prijedloga. Obrazlažući prijedlog državni tajnik Milatić pojasnio je kako se Uredba ne odnosi na ratne i druge nekomercijalne brodove. 

Predloženim zakonom želi se olakšati hrvatsku ratifikacija Međunarodne konvencije iz Hong Konga za sigurno i okolišno prihvatljivo recikliranje brodova iz 2009., donesene 15. svibnja 2009. pod pokroviteljstvom Međunarodne pomorske organizacije (IMO) koja je rezultat rasprava Međunarodne konferencije o sigurnom i okolišno prihvatljivom recikliranju brodova. Međunarodna konvencija iz Hong Konga za sigurno i okolišno prihvatljivo recikliranje brodova obuhvaća izradu nacrta, izgradnju, korištenje i pripremu brodova kako bi se olakšalo sigurno i okolišno prihvatljivo recikliranje a da se ne ugrozi sigurnost broda i učinkovitost njegova rada. Branko Bačić (Klub HDZ-a) najavio je potporu zakonu kojim se, kako je rekao, ubrzava postupak brodara da recikliraju brodove.