c S
Dnevne novosti

Udruga hrvatskih sudaca želi promjenu načina određivanja plaća sudaca

10.07.2009 08:13 ZAGREB, 9. srpnja 2009.(Hina), Udruga hrvatskih sudaca (UHS) ocijenila je na svojoj sjednici da određivanje visine plaća sudaca Uredbom Vlade unosi nesigurnost i time ugrožava neovisnost sudbene vlasti, te se zalaže da se to promijeni, priopćila je danas Udruga.
Upravni odbor Udruge predlaže da određivanje plaća sudaca bude izdvojeno u Zakon o sudovima, a ne u sklopu podzakonskog akta koji može ovisiti o dnevno političkim potrebama, stoji u priopćenju.

Na sjednici se raspravljalo i o učestalim prijetnjama sucima od strane stranaka i ostalih sudionika u sudskim postupcima, te Udruga poziva suce da "bez iznimke" prijavljuju sve oblike prijetnji kojima su izloženi oni i članovi njihovih obitelji. "Kada se sucu prijeti zbog dužnosti koju obnaša ne radi se samo o objedama, uvredama i klevetama, nego i o kaznenom djelu prisile prema pravosudnom dužnosniku, što nalaže odgovarajuću reakciju policije i drugih tijela kaznenog progona", ističe se u priopćenju.

Udruga je poduprla inicijativu Vrhovnog suda za osnivanje Visokog kaznenog suda kao prizivnog suda u kaznenoj grani sudovanja te usvojila primjedbe i prijedloge za Zakon o sudovima, koje će dostaviti Ministarstvu pravosuđa i saborskom Odboru za pravosuđe.