c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora radu Zaklade za razvoj civilnog društva

10.07.2009 08:17 ZAGREB, 9. srpnja 2009.Hina, Saborski klubovi prijepodne su podržali Izvješće o prošlogodišnjem radu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, koju drže glavnim pokretačem razvoja civilnog sektora.
Boris Kunst (HDZ) za Zakladu je rekao kako se brine o ostvarivanju općeg dobra i interesa, posebno istaknuvši projekt terapijskog jahanja kao svijetli primjer pomoći osobama s invaliditetom. Medije je pozvao da više pažnje posvete aktivnostima civilnog društva, a ne da "svakodnevno prate što jedu i kako dišu isprazni likovi našeg jet-seta", prikazujući to kao poželjan stil života.

Goran Beus Richembergh je u ime HNS-a rekao da izvješće Zaklade može služiti na ponos Hrvatskoj, naglasivši da je Zaklada u pet godina operativnog rada postala referentno mjesto koje svojim načelima i kriterijima služi svima koji se bave redistribucijom javnog novca. Kao novu kvalitetu u radu Zaklade izdvojio je izgradnju mreže regionalnih podružnica.

"Udruge civilnog društva nisu smetnja funkcioniranju države, već su sol na kruhu demokracije i treba ih podržati", naglasio je Zdenko Franić (SDP). Kao nužnost je istaknuo da državne institucije, Vlada i Sabor, trebaju više učiniti na poticanju volonterstva, koje, uvjeren je, može snažno doprinijeti rastu i kreiranju BDP-a u ovim uvjetima krize i recesije.

Izvješće Zaklade podupire i Ratko Gajica (SDSS), ali kao nedostatak navodi to što u izvješću nema ocjene stanja u civilnom sektoru, odnosno kako se razvija, koji su mu uspjesi i slabosti, a kako bi Sabor i cijelo društvo znalo gdje i kako intervenirati.