c S
Dnevne novosti

Sabor: Okruglim stolom obilježena 70-ta obljetnica Ženevskih konvencija

26.09.2019 07:05 ZAGREB, 25. rujna 2019. (Hina) - U povodu 70-te obljetnice Ženevskih konvencija za zaštitu žrtava oružanog sukoba u srijedu je održan okrugli stol u Hrvatskom saboru na kojem je istaknuta važnost osvještavanja zaštite i poštivanja međunarodnog humanitarnog prava i uloga nacionalnih parlamenata u njihovoj promociji.
Predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju Hrvatskog sabora Romana Jerković upozorila je kako je kršenje međunarodnog humanitarnog prava i dalje velik problem u svijetu pa treba ojačati svijest javnosti i struke o tom problemu. Parlamentarci trebaju aktivnim radom osigurati poštivanje međunarodnog humanitarnog prava u suradnji s udrugama civilnog društva, medijima i drugim relevantnim čimbenicima, zagovarajući njegovu energičnu primjenu. Jerković je podsjetila da je i Hrvatska iskusila teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava u Domovinskom ratu i manifestaciju najgorih oblika ljudske zlobe i pohlepe.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner rekao je kako je u Domovinskom ratu "srbočetnički agresor kršio međunarodno humanitarno pravo i odredbe Ženevskih konvencija, posebno u slučaju vukovarske bolnice na koju je padala kiša granata unatoč znaku Međunarodnog crvenog križa na njezinu krovu". To se događalo i drugim hrvatskim bolnicama, od gospićke do vinkovačke, podsjetio je Reiner. Upozorio je i na problem neizvjesnih sudbina zatočenih, nestalih i nasilno odvedenih osoba dodavši kako je Hrvatska u dobroj mjeri uspjela to riješiti (oko 82 posto), no još uvijek su neriješena 1892 slučaja. Stoga je rješavanje problema nestalih osoba prioritetno humanitarno pitanje, naglasio je Reiner. 

Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog crvenog križa Robert Markt istaknuo je kako je međunarodno humanitarno pravo civilizacijsko postignuće koje treba čuvati. Naglasio je važnost pružanja pomoći i zaštite brojnim osobama čiji su životi ugroženi u oružanim sukobima. Predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskog sabora pri Interparlamentarnoj uniji Saša Đujić rekao je kako Unija djeluje već 130 godina i okuplja 178 punopravnih članica te 11 pridruženih. Napomenuo je kako je u suradnji s Međunarodnim crvenim križem objavljen priručnik "Međunarodno humanitarno pravo" na hrvatskom jeziku, namijenjen članovima parlamenta.