c S
Dnevne novosti

Vlada Saboru uputila prijedlog rebalansa proračuna

13.07.2009 08:02 ZAGREB, 11. srpanj 2009.Hina, Hrvatska je Vlada danas Saboru uputila prijedlog drugog rebalansa ovogodišnjeg državnog proračuna, kojim je predviđeno smanjenje proračunskih prihoda za 6,8 milijardi, a rashoda za 780 milijuna kuna te najavila i novi rebalans kojim će se dodatno smanjiti potrošnja.
Rebalans proračuna rađen je uz projekciju pada BDP-a za 4,5 posto u ovoj godini te inflaciju od 2,7 posto.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je kako se predloženim rebalansom predviđa preraspodjela rashoda u iznosu 2,2 milijarde kuna te dodatne uštede od 780 milijuna kuna. Tako je, dodaje, rebalans težak oko 3 milijarde kuna. To nije kraj, morat ćemo ići dalje. Tijekom srpnja vjerojatno ćemo zatražiti izvanrednu sjednicu Sabora, najavila je Kosor s prve sjednice Vlade kojoj je na čelu.

Uz rebalans, Vlada je Saboru uputila i nekoliko zakonskih prijedloga i odluka kojima se uz ostalo predlaže smanjenje povlaštenih mirovina, osnovica za plaće državnih dužnosnika, odustaje od besplatnih udžbenika i prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola, zabranjuje nabava novih službenih automobila, rigoroznije regulira korištenje službenih automobila i kartica, smanjuje reprezentacija.

Uz najavljena smanjenja, a s obzirom da su u travanjskom rebalansu bili utvrđeni prihodi od 116 milijardi kuna, a rashodi 121,5 milijardu, rebalansom bi prihodi iznosili nešto više od 109 milijardi kuna, a rashodi nešto više od 120 milijardi kuna.

Ministar financija Ivan Šuker ističe da predviđene uštede vode proračunskom deficitu od 3,3 posto, ili nešto manje od 11 milijardi kuna. Zajedno s jedinicama lokalne samouprave i izvanproračunskim fondovima deficit će biti 3,4 posto. Šuker je istaknuo da će novi rebalans, koji se očekuje do kraja ljeta, dodatno smanjiti potrošnju, a da će se učinak takvog smanjenja osjetiti u 2010. "Sa smanjenjem određenih troškova mi ćemo, s drugim rebalasom, doći ispod 8 milijardi kuna i time smo došli na ispod 1 posto deficita u 2010.", kazao je. Time ćemo, dodaje, poslati jasnu poruku da Hrvatska usprkos teškoćama svoje javne financije i potrošnju drži pod kontrolom.

Šuker je istaknuo i da Hrvatska nije pred bankrotom ni pred financijskim slomom, da je deficit i nominalno i postotno manji nego prethodnih godina. Još jednom je opovrgnuo tvrdnje da je Hrvatska zatražila pomoć MMF-a. "MMF za nas nije nikakav bauk, ali nužne bolne poteze možemo napraviti i sami", poručio je Šuker, ocijenivši da je "financijsku pomoć lakše tražiti kad si na nogama, nego kad si na koljenima".

Vezano za rebalansom predviđene preraspodjele 2,2 milijarde kuna, objasnio je da je, između ostalog, riječ o plaćanju državnih jamstava za brodogradnju i preraspodjeli 180 milijuna kuna Ministarstva zdravstva za kupnju cjepiva protiv svinjske gripe.

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec ističe kako će se novim rebalansom, koji će vjerojatno biti spreman do konca srpnja, smanjiti deficit, što će omogućiti da banke novac usmjere u gospodarstvo. "Iz ove situacije nas može izvući samo snažni gospodarski rast, samo aktivnost poduzetnika", kazao je.

Podršku predloženom rebalansu dali su i potpredsjednici Vlade Đurđa Adlešič, Slobodan Uzelac i Božidar Pankretić, koji ističe kako možemo trošiti samo onoliko koliko imamo. Bilo kakvo dodatno zaduženje, ako ne idemo na ovaj način, bilo bi kobno, poručio je.