c S
Dnevne novosti

Božinović: Policajcima status koji odgovara težini posla, uskoro pregovori o dodatku KU

30.09.2019 07:15 ZAGREB, 28. rujna 2019. (Hina) - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u subotu na zagrebačkom Jarunu kako je zajednički interes Vlade da hrvatski policajac ima status koji odgovara težini posla i najavio da uskoro počinju pregovore sa sindikatima o dodatku Kolektivnom ugovoru.
"Posao sindikata jest da traže veće plaće. Naš je zajednički interes da hrvatski policajac ima status koji stvarno odgovara težini posla koji obavlja, osim opreme to moraju biti i primanja", kazao je Božinović, koji je sudjelovao na Danu policije 2019. na zagrebačkom jezeru Jarun. Dodao je da uskoro počinju pregovori sa sindikatima o dodatku Kolektivnom ugovoru."Vidjet ćemo poziciju sindikata, i vidjet ćemo koji je realan okvir kada je u pitanju stanje državnog proračuna. Siguran sam kao i dosad, da kada sjednu racionalni partneri da će naći i najbolje racionalno rješenje", naglasio je ministar Božinović.

Na Jarunu su građani mogli vidjeti različite pokazne vježbe, uz ostalo, djelovanje policije u održavanju javnog reda i mira, predstavljanje krim-tehnike, rad na poslovima zaštite državne granice te prezentaciju interventne specijalne policije. "Ovo je možda i rijetka prilika, ali mi ćemo je učiniti i češćom ne samo u Zagrebu, da naši građani ostvare pravi uvid u svu tu raznolikost policijskog posla", naglasio je Božinović. Glede opreme hrvatska policija ne zaostaje za ostatkom svijeta, dodao je."Raduje me da je opreme sve više iz godine u godinu, te hvatamo trend s najsuvremenijom opremom u svijetu. S time hrvatska policija više nikada ne smije stati", naglasio je Božinović. Ponovio je da su u sustavu policije najbitniji ljudi.

Ministar je komentirao i nastup pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko (ATJ), koji su na Jarunu izveli skokove s padobranom."Oni su poseban brend hrvatske policije, to su dečki koji slijede tradiciju iz najslavnijih dana s početka Domovinskog rata", kazao je Božinović. Na novinarski upit je li Hrvatska spremna za ulazak u Schengensku zonu, to jest imamo li dovoljno ljudskih resursa za čuvanje jedne od najduljih granica Europske unije, ministar je odgovorio potvrdno."Imamo mi dovoljno policajaca, i stalno tražimo način kako povećati broj ljudi. Godinama se primalo upola manje nego što li danas primamo. Želimo da se resursi koriste racionalno, a to uključuje i našu odluku o uspostavi policijske pričuve", zaključio je Božinović.Program Dana policije 2019. na Jarunu traje do 18 sati.