c S
Dnevne novosti

Europski sud odbacio francuske dileme o postupku odobrenja herbicida u EU

02.10.2019 07:10 BRUXELLES, 1. listopada 2019. (Hina/Reuters) - Postupak kojim se u Europskoj uniji odobravaju herbicidi i pesticidi, uključujući kontroverzni glifosfat, nije manjkav, presudio je u utorak najviši sud EU-a, odbacujući dileme francuskog državnog tužitelja.
Presuda je odgovor na spor pokrenut u Francuskoj protiv aktivista za zaštitu okoliša koji su oštetili kontejnere s Roundupom i drugim herbicidima s glifosfatom. Francuski državni tužitelj tvrdio je da bi tužba protiv aktivista mogla biti odbačena odnosno da bi kazna mogla biti smanjena ako se utvrdi da proizvodi koji sadrže glifosfat predstavljaju potencijalni rizik za ljudsko zdravlje i za okoliš.

Nije jasno utvrđeno uzrokuje li glifosfat, jedan od najčešće korištenih aktivnih sastojaka za uništavanje korova u svijetu, rak. Taj se herbicid se naširoko koristi u poljoprivredi, ali i u kontroliranju biljaka u domaćim i urbanim sredinama.Europski sud pravde (ECJ) zaključio je da niz dvojbi na koje je ukazao francuski tužitelj „nije otkrio ništa što bi moglo” potkopati zakonske temelje važećeg europskog regulatornog režima.

Sada je na francuskom nacionalnom sudu da odluči kako će primijeniti odluku ECJ-a na konkretni slučaj. Presuda Europskog suda u skladu je s preporukom savjetnice Eleanor Sharpston, objavljenom u ožujku. Europska unija produljila je 2017. godine dozvolu za korištenje glifosfata za još pet godina da bi Austrija u srpnju prva među zemljama EU-a zabranila tu supstancu. Proizvod njemačke kemijske i farmaceutske tvrtke Bayer predmet je niza tužbi u SAD-u zbog tvrdnji da uzrokuje rak.