c S
Dnevne novosti

Sabor: Danas glasovanje pa rasprava o izvršenju državnog proračuna

02.10.2019 07:15 ZAGREB, 1. listopada 2019. (Hina) - Hrvatski sabor danas nastavlja zasjedanje iznošenjem stajališta klubova zastupnika pa glasovanjem o dosad raspravljenim točkama, nakon čega je na dnevnom redu godišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište 2019. te za prošlu godinu. 
Sabor prošlog petka nije glasovao, a oporba je tu odgodu, kao i prošlotjedno neizglasavanje imenovanja u saborske odbore među kojim i imenovanje bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića za člana Odbora za zakonodavstvo, ocijenila kao raspad vladajuće većine, prizivajući raspisivanje izbora. U prijedlogu izvješća o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište 2019. navodi se kako su nastavljena pozitivna kretanja u domaćem gospodarstvu, uz rast realnog BDP-a za 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. 

U prvih šest mjeseci ove godine državni je proračun ostvario manjak od 1,88 milijardi kuna, što je otprilike na razini istog lanjskog razdoblja. Prihodi proračuna u prvih su šest mjeseci iznosili 65,1 milijardu kuna, što je povećanje za 8,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom su porezni prihodi iznosili 37,1 milijardu kuna, što je na godišnjoj razini porast za 4,8 posto.  Rashodi državnog proračuna u prvom su polugodištu izvršeni u iznosu od 66,9 milijardi kuna, što je  8,3 posto više nego u istom razdoblju lani. Taj rast u Ministarstvu financija objašnjavaju boljom apsorpcijom EU fondova, odnosno povećanjem rashoda financiranih iz europskih fondova za ukupno 1,8 milijardi kuna u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine. 

Na razini konsolidirane opće države je prema nacionalnoj metodologiji ostvaren višak od 1,1 milijardu kuna ili 0,3 posto BDP-a. Pritom je manjak državnog proračuna iznosio oko 1,9 milijardi kuna, ili 0,5 posto BDP-a. No, izvanproračunski korisnici su u prvih šest mjeseci ostvarili višak od 1,7 milijardi kuna ili 0,4 posto BDP-a, a u plusu od 1,2 milijarde kuna ili 0,3 posto BDP-a je lokalna država, ističu autori izvješća.  

Zastupnici će raspraviti i Godišnje izvješće o izvršenju državnog proračuna za 2018. za koje se Državni ured za reviziju izrazio uvjetno mišljenje, a o čemu će izvijestiti zastupnike. Državni ured za reviziju izrazio je uvjetno mišljenje zbog utvrđenih propusta i nepravilnosti u evidentiranju događaja u Glavnoj knjizi proračuna, koje su utjecale na iskazane podatke u samom Godišnjem izvještaju.