c S
Dnevne novosti

Sabor: oporba protiv ideje povećanja PDV-a

13.07.2009 08:14 ZAGREB, 10. srpnja 2009. Hina, Saborska oporba usprotivila se danas ideji da se proračunski deficit "krpa" povećanjem PDV-a, jer to, ističu oporbenjaci, građani u ovo vrijeme krize ne mogu izdržati.
U raspravi o prijedlogu izmjena Zakona o PDV-u oporbeni klubovi HNS-a i SDP-a isticali su da bi takav potez značio samo jednokratno punjenje blagajne, a za sobom nosi rizik inflacije, smanjenja potrošnje i neisplate plaća i mirovina.

Zlatko Koračević (HNS) pozvao je novu premijerku Jadranku Kosor da žurno donese drastične, a ne kozmetičke proračunske rezove, a ako to ne može učiniti Vlada, smatra da bi u pomoć trebalo zvati MMF. Koračević je uvjeren da bi prije povećanja PDV-a trebalo razmisliti o povećanju carina na uvoz robe koja ugrožava konkurentnost našeg gospodarstva, povećanju poreza na motorna vozila, kavu, alkohol, duhan, itd.

"Nitko ozbiljan tko razumije ekonomiju ne može razmišljati o dizanju PDV-a", ocijenio je Davor Bernardić (SDP). Smatra da bi dizanje PDV-a imalo učinak "jednokratnog peglanja kartica". "Ako ne znate strateški usmjeriti povećane prihode od poreza za spas gospodarstva, nemojte ni razmišljati o povećanju poreza", poručio je Bernardić, ocijenivši da bi povećanje PDV-a značilo snažan inflatorni pritisak i rizik da se ne isplate plaće.

Damir Kajin (IDS) očekuje da će Vlada uskoro povećati PDV, a pozvao je da se uvede međustopa od 10 posto na hranu i druge osnovne potrepštine. "Hrvatska je pred brodolomom, a kapetan je napustio brod", rekao je Kajin, koji smatra da ova Vlada ne može vratiti povjerenje građana i time povećati potrošnju.

Zakonske izmjene, koje su u raspravi dobile potporu zastupnika, predviđaju ukidanje odredbe o paušalnom oporezivanju 30 posto troškova za osobni prijevoz i 70 posto troškova za reprezentaciju i umjesto toga će se prilikom odbijanja pretporeza ti troškovi odbiti u iznosu 30, odnosno 70 posto.

Izmjene su vezane i uz porezno oslobođenje bez prava na odbitak pretporeza za određene bankarske, odnosno financijske i usluge osiguranja, oporezivanje isporuka inozemnih poduzetnika koji će, ako nemaju sjedište, poslovnu jedinicu, morati imenovati poreznog zastupnika u Hrvatskoj.

Propisan je niz oslobađanja od plaćanja poreza na dodanu vrijednost pri uvozu i izvozu dobara. Predlaže se da izmijenjeni Zakon na snagu stupi s početkom 2010., a procjenjuje se da će se njegovom primjenom smanjiti prihodi državnog proračuna u idućoj godini za 32,5 milijuna kuna.