c S
Dnevne novosti

Vlada: zakonske izmjene za proračunske uštede

13.07.2009 08:15 ZAGREB, 11. srpanj 2009.Hina, Hrvatska Vlada s današnje je sjednice Saboru, uz prijedlog rebalansa proračuna, uputila nekoliko zakonskih prijedloga koji bi trebali osigurati dodatnu uštedu proračunskog novca.
Vlada predlaže izmjene zakona o udžbenicima te o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama kojima se odustaje od besplatnih udžbenika i prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola, ali i ostavlja mogućnost da Vlada, sukladno raspoloživim sredstvima, intervenira za socijalno ugrožene skupine.

"U ovom trenutku morat ćemo odustati od toga, ali ostavljamo mogućnost da ih, čim prilike budu bolje, osiguramo za djecu kojoj će to uistinu biti potrebno", poručila je Kosor.

Po podatcima koje je iznijela, za besplatne udžbenike potrebno je 350 milijuna kuna, a za prijevoz 190 milijuna. "To je novac koji sad nemamo", kazala je Kosor.

Zakonskim izmjenama Vlada predlaže smanjenje dužnosničkih mirovina za 10 posto, već za srpanjske mirovine, koje se isplaćuju u kolovozu. Odlukom je vlada smanjila visinu osnovice dužnosničkih plaća za 5 posto, na 4.630 kuna. Ograničila je do konca iduće godine i plaće predsjednika i članova uprava u javnim poduzećima - njihova plaća ne može biti veća od 3,2 posto prosječne neto plaće za travanj (ta je plaća iznosila 5.295 kuna). Isto tako, utvrdila je da se varijabilni dio plaće prema menadžerskim ugovorima neće isplaćivati.

Vlada je odlukom zabranila i nabavu novih automobila za službene potrebe, propisala korištenje službenih automobila i službenih kartica isključivo za službena putovanja, smanjenje reprezentacije u svim državnim tijelima za čak 80 posto. Propisala je i uvjete korištenja službenih mobitela, pa će neograničeno korištenje imati samo dužnosnici prve kategorije, dok je svima ostalima ograničeno na do 400 kuna mjesečno.

Premijerka je najavila i zakonski prijedlog kojim će se regulirati plaće u tijelima lokalne samouprave. "Time će se jednom zauvijek stvoriti okvir za ozbiljno i odgovorno ponašanje svih", rekla je Kosor. Naglasila je da će se uz slijedeći rebalans pripremiti i novi protokol vezan uz javnu nabavu te najavila dodatnu neprekidnu potporu očuvanju svakog radnog mjesta, ali i smanjivanje davanja za HŽ, infrastrukturne projekte, razvoj otoka i priobalja, subvencija za redovite brodske linije, skrb za branitelje...

U drugo čitanje upućen je prijedlog izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, kojima se pooštravaju uvjeti za saborsku mirovinu - umjesto dvije godine, uvjet je najmanje četiri godine zastupničke dužnosti. U te se godine neće uračunavati mirovanje zastupničkog mandata, kako bi, kaže Kosor, pravo ostvarili samo oni koji su doista obavljali zastupničku dužnost četiri godine. Povećava se i duljina ukupnog staža (s 20 na 25 godina) i starosna granica (muškaraca na 60, žena na 55 godina).