c S
Dnevne novosti

Ministarstvo mora: združena inspekcija otkrila brojne prekršaje

13.07.2009 08:17 BAŠKA VODA, 12. srpnja 2009.(Hina), Združenom inspekcijskom akcijom koju su inspektori ministarstava mora i unutarnjih poslova te Državnog inspektorata, uz pomoć Lučke kapetanije Split i pomorske policije, obavili u marini Ramova u Krvavici, poslovnicama tvrtki koje su smještene u toj marini te na putničkom brodu Penelopa u luci Hvar, utvrđeni su brojni prekršaji za koje je ukupna visina predviđenih minimalnih novčanih kazni oko 600.000 kuna, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Poslovnice tvrtki Adria Yacht Centar, Nautica Kufner i Wimmer zapečaćene su na rok od 30 dana jer nemaju rješenje o uvjetima rada od Ureda državne uprave, Ispostave Makarska. U prve dvije su neke osobe zaposlene bez ugovora o radu, zbog čega im je izrečeno usmeno rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti na rok od 30 dana, a u trećoj je utvrđen prekovremeni rad suprotan Zakonu o radu.

Protiv odgovornih osoba bit će pokrenuti optužni prijedlozi. Nadzorom je utvrđeno i da tvrtka Croma, koja se bavi čišćenjem i održavanjem jahti u marini, zapošljava tri radnice na crno, od kojih je jedna maloljetnica. I njima je izrečeno usmeno rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti u roku od 30 dana, a protiv poslodavca će biti pokrenut optužni prijedlog.

Zabrana obavljanja djelatnosti turističkog zastupnika izrečena je jednoj stranoj jer radi bez ugovora o zastupanju, a kažnjena je mandatnom kaznom od tisuću kuna. Zbog neprijavljenog boravka jedan austrijski državljanin kažnjen je novčanom kaznom u istom iznosu.

Brodu Penelopa zabranjena je plovidba zbog nedovoljnog broja članova posade i drugih nedostataka i za odgovorne slijedi optužni prijedlog, a zapovjedniku je zabranjen rad na 30 dana jer nema valjane papire, kaže se u priopćenju glasnogovornice Marine Halužan.