c S
Dnevne novosti

Sabor: rušenjem kvoruma oporba spriječila donošenje Zakona o medicinskoj oplodnji

13.07.2009 08:20 ZAGREB, 10. srpnja 2009.Hina, Saborska oporba danas je napuštanjem sabornice "srušila" kvorum pa vladajuća većina nije mogla pristupiti glasovanju o Zakonu o medicinskoj oplodnji.
Oporbeni zastupnici, poglavito oni iz SDP-a i HNS-a, ali i HSLS-ovac Ivan Čehok iz parlamentarne većine, su nakon rasprave i glasovanja o amandmanima na Vladin prijedlog zakona demonstrativno napustili sabornicu, protiveći se zakonu koji drže lošim po pacijente i rast nataliteta.

Nakon što je utvrdio da u sabornici nema kvoruma, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks rekao je kako će se o zakonu glasovati kada se za to steknu uvjeti. Tomu je prethodilo glasovanje o amandmanima, a nakon što je ministar zdravstva Darko Milinović odbio i posljednji oporbeni amandman, Milanka Opačić je najavila da će SDP, izglasa li se zakon, u znak prosvjeda u proceduru uputiti prijedlog da se današnji dan proglasi Danom borbe protiv neplodnosti, pod parolom "Kada srce kaže dijete, Vlada kaže ne!". "Ovo će biti tužan dan jer sa svojom parlamentarnom većinom idete na štetu hrvatskih pacijenata i protiv nataliteta", poručila je Milinoviću.

Ministar je redom odbijao sve oporbene amandmane, a među njima i onaj kojim su oporbeni SDP i HNS, ali i vladajući HSLS i HSU, tražili da se postupku medicinske oplodnje mogu podvrći i izvanbračni, a ne isključivo bračni partneri kako to predlaže Vlada. Obrazlažući zašto odbija te amandmane, Milinović je isticao kako Vlada smatra da predlagatelji amandmana polaze od pogrešnih pretpostavki da Obiteljski zakon u pravima izjednačava bračnu i izvanbračnu zajednicu te da postupak medicinske oplodnje predstavlja liječenje od neplodnosti. "Prava djeteta za nas su iznad svih prava", rekao je.

Opačić mu je poručila da svojim stavovima vrijeđa jednoroditeljske obitelji, poručujući im da su loše za razvoj djece, a Antun Korošec iz HSLS-a ministru je dobacio da takvom zakonskom odredbom Hrvatsku vraća nekoliko desetljeća unatrag. "U 2009. godini, 21. stoljeću i trećem mileniju nedopustivo je da se sa zdravstvenom iskaznicom u jednoj ruci i vjenčanim listom u drugoj ostvaruje pravo na zdravstvenu uslugu", poručio je Milinoviću.

Nisu prošli ni amandmani kojima je oporba tražila ukidanje odredbe po kojoj bi osoba začeta umjetnom oplodnjom imala pravo nakon 18. godine doznati tko mu je biološki roditelj, uz Milinovićevo obrazloženje da, prema UN-ovoj Konvenciji o pravu djeteta, čovjek i dijete imaju pravo na svoje biološko podrijetlo. "Po tome bi samo Švedska i Austrija, koje jedine u Europi imaju takav propis, poštivale Konvenciju", poručio je ministru Goran Beus Richembergh (HNS), upitavši ga zašto oporbene zastupnike ne gleda u oči kada odbija njihove amandmane.

Opačić je Milinovića optužila i da će takvom odredbom zatvoriti vrata svima koji žele dijete medicinskom oplodnjom. Ministar je odbio i amandmane kojima se oporba protivila predloženoj zabrani zamrzavanja i uopće pohranjivanja zametaka, ističući kako Vlada ne dopušta pohranu zametaka budući da je, kako je rekao, i znanstveno dokazano da je zametak ljudsko biće. "Vi svjesno onemogućujete ženama sve ono što je u medicinskoj struci moguće i vraćate nas nekoliko desetljeća unatrag. Izravno radite protiv većeg broja djece u Hrvatskoj, odakle Vam pravo da se odreknete hrvatske budućnosti", poručila je Milinoviću.