c S
Dnevne novosti

Sabor o paketu zakona za uštedu proračunskog novca

14.07.2009 08:03 ZAGREB, 13. srpanj 2009.Hina, Hrvatski sabor sutrašnju sjednicu započet će raspravom o paketu zakonskih prijedloga Vlade kojima se želi osigurati dodatnu uštedu proračunskog novca.
Vlada tako predlaže zakon o smanjenju mirovina određenih prema Zakonu o pravima i dužnostima zastupnika, konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi te izmjene Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu.

Izmjenama zakona o udžbenicima te o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama odustaje se od besplatnih udžbenika i prijevoza za učenike osnovnih i srednjih škola, ali i ostavlja mogućnost da Vlada, sukladno raspoloživim sredstvima, intervenira za socijalno ugrožene skupine.

Prijedlogom zakona o smanjenju mirovina određenih prema Zakonu o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru Vlada predlaže smanjenje dužnosničkih mirovina za 10 posto i to već za srpanjske mirovine koje se isplaćuju u kolovozu.

U drugo čitanje upućen je prijedlog izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika kojima se pooštravaju uvjeti za saborsku mirovinu - umjesto dvije godine, uvjet je najmanje četiri godine zastupničke dužnosti. U te se godine neće uračunavati mirovanje zastupničkog mandata, kako bi, po riječima premijerke Jadranke Kosor, pravo ostvarili samo oni koji su doista obavljali zastupničku dužnost četiri godine.

Povećava se i duljina ukupnog staža (s 20 na 25 godina) i starosna granica (muškaraca na 60, žena na 55 godina). Sabor sa zasjedanjem započinje u 9,30 sati.