c S
Dnevne novosti

Solana najavio mogućnost liberalizacije viznog režima za Srbiju

14.07.2009 08:10 BEOGRAD, 13. srpnja 2009.(Hina), Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je u ponedjeljak da Srbija može očekivati dobre novosti vezano uz liberalizaciju viznog režima, dodavši da će joj EU, koliko bude mogla, pomoći u tome.
"Razmotrili smo situaciju generalno, kao i situaciju u Srbiji, ekonomska kriza i dalje traje međutim ipak se ukazuje svjetlo na kraju tunela. Što se tiče Srbije, pohvalio bih napore vlade i njezina predsjednika kako bi se ti problemi prevladali i na taj način zemlja približila Europskoj uniji", rekao je Solana na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem.

"Nadam se da ćemo u rujnu, kada će biti održan sastanak Grupe 20 (G-20), s novim podacima biti u situaciji da zaista vidimo to svjetlo na kraju tunela. Bez opasnosti da budemo naivni, zaista mi imamo tu obavezu prema sebi i prema drugima. U isto vrijeme naporno radimo kako bismo proveli prilagodbe koje su nužne u tom smislu", dodao je visoki predstavnik EU.

Premijer Cvetković rekao je kako je tijekom razgovora sa Solanom istaknuo privrženost vlade eurointegracijama i istodobno dobio uvjeravanja da je Europa partner Srbije na tom putu. Cvetković je na sastanku govorio o važnosti vizne liberalizacije za građane Srbije, naglasivši usmjerenost vlade na dalje reforme i potpunu suradnju sa Haaškim sudom.

Kako su prenijeli beogradski mediji, Europska komisija bi u utorak trebala usvojiti preporuke o viznoj liberalizaciju za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. U sklopu boravka u Beogradu, Solana se sastao sa srbijanskim ministrima vanjskih i unutarnjih poslova Vukom Jeremićem i Ivicom Dačićem, kao i ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem.

U obraćanju novinarima nakon sastanka u beogradskoj zračnoj luci, visoki predstavnik EU i srbijanski ministar vanjskih poslova izrazili su uvjerenost da građane Srbije očekuju pozitivne vijesti iz Bruxellesa o ukidanju viza za putovanje u zemlje Schengenskog sporazuma.

Na sastanku s ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem Solana je pozdravio napredak Srbije na putu prema EU i podupro proces vizne liberalizacije. Srbijanski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je kako je sa Solanom razgovarao o policiji, sudstvu i carini na Kosovu i Metohiji. Kako je najavljeno, visoki predstavnik EU će se tijekom popodneva sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem.