c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: rebalans nedovoljan i nepotreban

14.07.2009 08:00 ZAGREB, 13. srpnja 2009.Hina, Saborska oporba danas je prijedlog drugog ovogodišnjeg rebalansa ocijenila nedovoljnim i nepotrebnim, prozivajući Vladu da se odbija ozbiljnije uhvatiti u koštac s krizom, ali i zahtijevajući od nje da najavljenim trećim rebalansom provede ozbiljnije proračunske zahvate.
"U medijima se ovaj rebalans naziva light i kozmetičkim, a za nas je neprihvatljiv jer je planirana ušteda od 780 milijuna kuna nedovoljna", poručila je Dragica Zgrebec u ime Kluba SDP-a. "Rebalans ima samo psihološki efekt da se nešto radi, samo oslikava stanje, a ništa ne mijenja, i zato ga ne možemo prihvatiti", dodala je Zgrebec, izrazivši nadu da će treći rebalans, najavljen za kraj srpnja, uistinu značiti ozbiljnije zahvate u proračunsku politiku.

Vladu je prozvala da je donedavno negirala krizu i recesiju, da ni u rebalansu, ali ni u svom nedavno predstavljenom programu nije definirala gospodarske i socijalne prioritete, da ne rješava ključne probleme poput deficita i nelikvidnosti, već da svoju politiku i dalje zasniva tek na potrošnji i daljnjem zaduživanju. Zgrebec je naglasila da SDP izlaz iz krize vidi u smanjenju javne potrošnje i stimuliranju industrijske proizvodnje, kao kompenzaciju za uvoz, te kroz novi sustav potpora gospodarstvu uz jasno naznačene prioritete.

Vesna Pusić je u ime HNS-a ocijenila da je rasprava o predloženom rebalansu "predstava i farsa, jer raspravljamo o nečemu što neće postojati, o rebalansu koji će na snazi biti dva, tri tjedna". "HNS-u nije jasno zašto se išlo na cijelu ovu proceduru o rebalansu koji uopće nema šansu zaživjeti", kazala je.

Rasprava i sam rebalans ima, dodala je, smisla tek u tome što se iz prijedloga mogu iščitati naznake u kojem će smjeru ići idući, treći rebalans kojim se najavljuju veći proračunski zahvati. "Imamo proračunsku rupu od preko 11 milijardi kuna, iz rebalansa vidimo da su za oko 7 milijardi kuna manji proračunski prihodi nego je planirano, i taj se manjak pokušava pokriti sa 780 milijuna kuna smanjenih rashoda. Tko je ovdje David Coperfield?", kazala je HNS-ova zastupnica. Pusić je prigovorila i što se rebalansom najveće "rezanje" predlaže u znanosti i obrazovanju, "iako je taj resor naša jedna šansa za razvoj jer drugu konkurentu radnu snagu nemamo".

"Ovaj rebalans je mačji kašalj", poručio je Damir Kajin (IDS), također prozivajući Vladu da nema program izlaska iz krize. "Ovim rebalansom treba rezati barem šest, sedam milijardi kuna, jer je to uvjet za potporu državi od strane banaka, da se dobije nešto manevarskog prostora od HNB-a", rekao je Kajin.

Plan vladajućih o tri i više rebalansa u ovoj godini nazvao je neozbiljnim, upozorivši da se time straše ljudi i smanjuje potrošnja. "Okanimo se demagogije da premijerka Kosor dnevno smije ponuditi samo 24 kave, već moramo potaknuti potrošnju", istaknuo je Kajin, složivši se kako treba razmišljati o povećanju PDV-a, ali, istovremeno, i o uvođenju međustopa za socijalne izdatke.

Boro Grubišić (HDSSB) pozvao je Vladu da građanima prizna da je Hrvatska u bankrotu, ocijenivši da njezin prijedlog nije rebalans, već debalans i debakl. "Kada će ova HDZ-ova Vlada kontinuiteta s kontinuiranim rebalansom proglasiti ono što svi znamo - bankrot države, da jesmo ili uskoro ulazimo u dužničko ropstvo", upitao je Grubišić. "Ovo što nam je predloženo je pravi debalans, da ne kažem debakl, bilo vodstva bivšeg premijera Sanadera, bilo sadašnje premijerke Jadranke Kosor", ocijenio je.

Unatoč dogovoru svih klubova da se, kako bi se rebalans mogao izglasati do 15. srpnja i ustavnog roka za redovito saborsko zasjedanje, neće ulagati amandmani, Grubišić je najavio dva amandmana HDSSB-a - da se od planiranih dodatnih 800 milijuna kuna za brodogradnju "uzme" 400 milijuna i po 200 milijuna izdvoji za ratare i mljekare.

Za taj su se iznos potpora, naglasio je, nedavno dogovorili seljaci s tada potpredsjednicima Vlade Jadrankom Kosor i Damirom Polančecom, a tih novaca, napomenuo je, u ovom rebalansu nema, niti će ga biti u predstojećem.