c S
Dnevne novosti

Bebić: glasovanje o rebalansu na izvanrednoj sjednici

14.07.2009 08:14 ZAGREB, 13. srpanj 2009.(Hina), Hrvatski sabor će o rebalansu državnog proračuna glasovati na izvanrednoj sjednici, izvjestio je popodne zastupnike predsjednik sabora Luka Bebić, najavljujući da će se ta sjednica održati 16. i 17. srpnja.
Iako se prvotno predviđalo da će Hrvatski sabor raspraviti rebalans državnog proračuna, te o njemu glasovati unutar svog redovitog zasjedanja do 15. srpnja, to je zbog poslovničkih odredbi onemogućeno nakon što je HDSSB danas uputio amandmane na rebalans proračuna.

Morat će se održati izvanredna sjednica Sabora budući da, prema Poslovniku, mora proteći zakonski rok od tri dana od završetka saborske rasprave, kako bi se o amandmanima očitovala Vlada. Nakon proteka tog roka u Saboru slijedi rasprava o amandmanima, te se zatim može provesti glasovanje o rebalansu proračuna. Zbog toga Sabor o rebalansu može glasovati najranije u petak.

Bebić je ujedno najavio i još jednu izvanrednu sjednicu krajem mjeseca kada bi se pred zastupnicima trebao naći još jedan rebalans proračuna. U tijeku je, inače, pojedinačna rasprava u kojoj oporba ističe da je rebalans nedovoljan te da predstavlja glumatanje, simuliranje i gubljenje vremena, dok većina naglašavala da će uslijediti još jedan rebalans koji će morati "duboko zaroniti" u različite vrste prava.

Predloženi rebalans glumatanjem i simuliranjem, te "pokušajem saniranja" ocjenjuje Željka Antunović (SDP). Upozorava da se reže samo 780 milijuna kuna i to isključivo "zbog toga da se pošalje poruka javnosti da je, eto, vladajuća većina konačno shvatila da dolazi vrijeme rezanja i da nema više drugog izlaza". A ništa se, nastavlja, nije promijenilo od konca prošle godine i ondašnjeg donošenja proračuna kada su svi trendovi pokazivali da je taj proračun neodrživ. "I svi su to vidjeli samo hrvatska Vlada to nije vidjela i kako kažu danas 'tko je mogao predvidjeti'. Ma svatko tko iole ima mozga u glavi. Pri tome ja ne mislim da u hrvatskoj Vladi nema mozga, ali mislim da ima neodgovornosti. Mislim da se naprosto potrošilo vrijeme", rekla je Antunović.

Oporba se nije složila s tvrdnjama zastupnika većine da je gospodarska situacija uvjetovana "u prvom redu krizom u svijetu" koja se prelila i na Hrvatsku (Nevenka Majdanić - HDZ), već smatraju da se vlast "ne želi suočiti s rezultatima svoga rada". "Činjenica je da smo mi u velikim problemima zato što smo zapostavili svoju industriju, što smo zapostavili svoje gospodarstvo", replicirala je Dragica Zgrebec (SDP).

Andrija Hebrang (HDZ) rekao je kako je sadašnji rebalans za njega "prolazni rebalans" jer nije dirnuo u ono što je izazvalo krizu - veću potrošnju od prihoda, posebno na području različitih prava. "Sljedeći obračun rebalansa će sigurno morati u ta prava duboko zaroniti", istaknuo je. Hebrang smatra da će kod ovog rebalansa, kao i kod sljedećeg, nužno trebati politički i socijalni konsenzus.

"Čekaju nas odgovorna vremena, ali ja mislim da smo dokazali da smo odgovorna država, uključujući i poziciju i opoziciju i zbog toga ipak ne gledam s takvim pesimizmom na budućnost", rekao je Hebrang.

Damir Kajin (IDS) drži "stravom" najave još nekoliko rebalansa tijekom godine. "To nije odgovorna politika i od nje se treba ograditi i od tih ljudi na neki način ukloniti", ustvrdio je Kajin koji, uz bivšeg premijera Sanadera, najodgovornijim za sadašnje stanje drži sve stranke vladajuće većine. Smatra da smanjenje stavki za projekte u Istri sa prijašnjih 67 milijuna kuna na sadašnjih 59 milijuna pokazuje "svjesnu antiistarsku politiku".