c S
Dnevne novosti

Kosor o odnosima sa Slovenijom

14.07.2009 08:15 ZAGREB, 13. srpnja 2009.(Hina), Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor izjavila je u ponedjeljak, govoreći u Dnevniku plus HTV-a među ostalim i o odnosima sa Slovenijom, da će raditi na rješavanju problema u vezi sa slovenskom blokadom hrvatskih pregovora s EU u okviru poznatih stajališta Hrvatskoga sabora, odnosno svih parlamentarnih stranaka.
Kosor je ocijenila kako prostor za rješavanje graničnoga pitanja sa Slovenijom postoji te da se mora razgovarati i tako će se, vjeruje, problem i riješiti. Smatra da je dobro i to što se čula sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom koji joj je, podsjetila je, i među prvima čestitao na preuzimanju premijerske dužnosti. Opetovavši svoju spremnost za razgovore sa slovenskom stranom izjavila je kako očekuje pomak u rješavanju spomenutoga pitanja nakon prvoga susreta s premijerom Pahorom.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor bi se tijekom idućih deset dana trebali sastati u Hrvatskoj, potvrđeno je u nedjelju za Hinu iz vlade. "Mislim da su dobri signali i razgovori koje smo vodili i na Croatia summitu u Dubrovniku", rekla je Kosor.

Ona je dodala da se samo dijalogom može postići rješenje te da vjeruje da i slovenskoj javnosti i vodstvu postaje jasno da je granično pitanje postojalo i u vrijeme kada je Slovenija pregovarala o ulasku u NATO i EU, što im, podsjetila je, tada nije bila zapreka da i uđu u te integracije.

Premijerka Kosor je kazala da će Hrvatska povući bilo koji dokument iz pregovaračkih stajališta ako, primjerice, stručnjaci iz Europske komisije ili Europskoga vijeća, ustanove da on prejudicira granicu između Hrvatske i Slovenije te da očekuje da će Slovenija iste sekunde odblokirati hrvatske pristupne pregovore.

Ivo Sanader je 18. lipnja u Bruxellesu na tribini Zaklade Hanns Seidel rekao da Hrvatska predlaže da se zatraži zajedničko mišljenje pravnih službi Europske komisije i Vijeća EU-a je li uopće pravno moguće da Hrvatska ili bilo koja druga zemlja u pregovorima s EU-om može prejudicirati granicu. "Ako te dvije vodeće pravne službe u Europi kažu da je to moguće, onda ćemo vidjeti koji su to dokumenti i mi smo ih spremni povući jer ne želimo prejudicirati granicu i ne želimo da Slovenija prejudicira", rekao je tada Sanader na tribini, na kojoj je nazočne diplomate, dužnosnike EU-a, gospodarstvenike i novinare upoznao s hrvatskim stajalištima oko rješenja blokade.