c S
Dnevne novosti

Sabor zaključio 11. sjednicu; izvanredna sjednica u petak

15.07.2009 08:00 ZAGREB, 14. srpanj 2009.Hina, Hrvatski sabor zaključio je danas 11. sjednicu koja je s prekidima trajala od 20. svibnja i na kojoj je raspravljeno 130 točaka, a predsjednik Luka Bebić za petak je sazvao izvanrednu 12. sjednicu na kojoj bi se trebalo glasovati o raspravljenim točkama, a među njima i rebalansu državnog proračuna.
Zastupnici su prethodno kratko raspravili i podržali prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora između hrvatske i njemačke vlade o suradnji na suzbijanju organiziranog i teškog kriminala.

Ugovorom se uspostavlja pravni okvir u području suradnje na suzbijanju organiziranog i teškog kriminala te se pravno uređuju osnovna pitanja vezana uz prevenciju, suzbijanje i otkrivanje kaznenih djela organiziranog i teškog kriminala, te pitanja koja se odnose na načine suradnje i dostavu i uporabu osobnih podataka, rekao je državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić. Kazao je pritom da MUP RH ima izvrsnu suradnji s njemačkim kolegama, a da će potpisivanje ugovora biti još jedan iskorak u tome.

Raspravljen je i konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama kojim se preciznije uređuju uvjeti za obavljanje upravnih poslova u Oružanim snagama, uvjeti za prijam u djelatnu vojnu službu, prijam na dočasničke i časničke dužnosti, pristup i čuvanje klasificiranih podataka, prekršajna i stegovna odgovornost, prava za vrijeme školovanja, te se usklađuju nazivi akademskih zvanja.

Tako se izjednačuju uvjeti za kandidate i kandidatkinje, a isključuje prijam osoba koje su vojnu obvezu regulirale civilnom službom ili odsluženjem vojnog roka izvan Hrvatske. Izmjenama bi se vojnicima olakšala mogućnost prijma na dočasničku dužnost, a time bi se povećala njihova motiviranost, istaknuo je državni tajnik u MORH-u Pjer Šimunović i dodao da je smisao izmjena jačanje učinkovitosti OS RH i što boljeg vrednovanja vojničke karijere.

Zastupnici su u prvom čitanju raspravili i Zakon o elektroničkim medijima kojim se, uz ostalo, uređuju uvjeti pod kojima pravne i fizičke osobe mogu objavljivati elektroničke publikacije, urednički oblikovane internetske stranice i portale koji sadrže elektroničke inačice tiska i informacije iz medija, na način da su dostupni širokoj javnosti bez obzira na njihov opseg, kao i opća načela u obavljanju djelatnosti pružanja audio i audiovizualnih medijskih usluga.

Državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen rekla je da se "pored općeg televizijskog ili radijskog programskog kanala prijedlogom zakona uvodi i specijalizirani televizijski ili radijski programski kanal što će omogućiti davanje koncesija za takve specijalizirane programske kanale".