c S
Dnevne novosti

Nastavak pregovora SAD-a i Kube o migraciji

15.07.2009 08:04 WASHINGTON, 14. srpnja 2009.Hina, Američki i kubanski predstavnici sastat će se u utorak u New Yorku kako bi raspravljali o provedbi sporazuma o migraciji između dviju zemalja, priopćio je State Department.
"Rasprava će se usredotočiti na to kako najbolje promicati sigurnu, legalnu i urednu migraciju između Kube i Sjedinjenih Američkih Država", navodi se u priopćenju. Američko izaslanstvo u pregovorima vodit će pomoćnik državne tajnice za regiju Craig Kelly, a u njega su uključeni predstavnici agencija za migracije.

Pregovori između SAD-a i Kube o migracijama, koji se danas nastavljaju u sjedištu UN-a u New Yorku, prekinuti su 2003. Obje su zemlje u zadnje vrijeme najavile spremnost da otople zamrznute odnose, koji se sada provode preko trećih strana. Pregovore s Kubom o imigracijama prekinuo je bivši američki predsjednik George W. Bush.

Predsjednik Barack Obama dosadašnju je američku politiku prema Kubi, određenu trgovinskim embargom koji je na snazi od listopada 1960., nazvao neuspješnom. Pregovarači u New Yorku razmatrat će primjenu sporazuma SAD-Kuba iz 1995., koji je trebao spriječiti masovnu seobu Kubanaca prema SAD-u morskim putem. Njime se uređuje postupak povrata ilegalnih kubanskih migranata koje američke vlasti zateknu na moru.

Havana se u tom sporazumu obvezala da neće primjenjivati represiju prema Kubancima koje američke vlasti vrate u domovinu, a Washington je zauzvrat dopustio veće legalno useljavanje, jamčeći Kubancima izdavanje 20.000 useljeničkih viza na godinu. SAD je u svibnju Havani predložio nastavak pregovora.

Obamina vlada je do sada ukinula zabranu putovanja na Kubu i ograničenje za slanje novca rođacima za američke državljane kubanskog podrijetla. Daljnje korake prema poboljšanju odnosa Washington uvjetuje povratkom građanskih i političkih sloboda na Kubi, oslobađanjem političkih zatvorenika te poštivanjem ljudskih prava.