c S
Dnevne novosti

Srbijanski i hrvatski predstavnici dogovorili se o privremenim dozvolama za zračne prijevoznike

15.07.2009 08:08 BEOGRAD, 14. srpnja 2009.(Hina), Hrvatski i srbijanski predstavnici složili su se u utorak da će, dok se potpiše bilateralni sporazum o zračnom prometu između dviju država, jedna drugoj jamčiti izdavanje privremenih dozvola kako bi njihovi zračni prijevoznici mogli prevoziti putnike.
Državni tajnik srbijanskog ministarstva infrastrukture Miodrag Miljković istaknuo je na tiskovnoj konferenciji u Beogradu, nakon sastanka predstavnika dviju zemalja, da će se letovi na redovitim linijama između Srbije i Hrvatske temeljiti na poslovnim interesima i opravdanosti tih linija, koje će zračni prijevoznici sami odrediti i potom dozvolu tražiti od zrakoplovnih vlasti druge zemlje.

Kako je poslije potvrdio i srbijanski ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić, to znači da će srbijanski zračni prijevoznik JAT, koji je počeo pa prekinuo letove u Dubrovnik, dobiti dozvolu za let na toj liniji, ako procijeni da mu je to interes.

Glede zračnog prometa pregovarači su se dogovorili da se u najkraćem mogućem roku pokrene postupak za zaključivanje bilateralnog sporazuma između dviju država, u duhu Sporazuma o zajedničkom europskom zrakoplovnom području, koji su potvrdile obje strane. "Nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma zračni će prijevoznici praktički obavljati letove po modelima mnogo bližima sporazumu o otvorenom nebu", kazao je Miljković.

Također je dogovoreno da se do 24. srpnja sastanu stručni timovi i predlože operativno-tehnička rješenja za polijetanje i slijetanje u osječku zračnu luku.

Na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka ministar Mrkonjić i hrvatski veleposlanik u Beogradu Željko Kuprešak potpisali su usklađeni zapisnik s dvodnevnih razgovora dvaju izaslanstava. Po Mrkonjićevim riječima, glavna tema razgovora bila je provedba projekata za koridor 10 i za cestovni, željeznički, zračni i vodeni promet te je dogovoreno da Hrvatska i Srbija zajedno nastupaju kod međunarodnih ustanova, prije svega europskih, u njihovoj provedbi.

Veleposlanik Kuprešak kazao je kako je svaki od četiriju dijelova povezanih s prometom riješen na najbolji mogući način te da je učinjeno sve da se vidi kako će dvije zemlje u budućnosti surađivati i poboljšati svoje odnose. Dodao je da će izaslanstvo zagrebačke kontrole leta u ponedjeljak posjetiti Beograd.