c S
Dnevne novosti

Sabor: oporba protiv ukidanja besplatnog prijevoza i smještaja za srednjoškolce

15.07.2009 08:14 Zagreb, 14. srpanj 2009.Hina, Saborska se oporba danas usprotivila prijedlogu ukidanja besplatnog prijevoza, prehrane i smještaja za učenike srednjih škola, ističući kako je neprihvatljivo da se u proračunske rezove kreće od obrazovanja.
Državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Želimir Janjić uvodno je objasnio da u državnom proračunu trenutno nema novca za financiranje međumjesnog prijevoza za sve srednjoškolce koji na to imaju pravo. Zakonom je, međutim, ostavljena mogućnost da se to pravo vrati kad mogućnosti državnog proračuna budu veće, rekao je Janjić. Odbacio je tumačenja da se ukida i besplatan prijevoz za učenike osnovnih škola, naglasivši da je novac za njih osiguran kroz decentralizirana sredstva u Ministarstvu financija.

Ponovio je da će se kroz četiri ministarstva pronaći novac za prijevoz srednjoškolaca iz socijalno ugroženih obitelji. Janjić je objasnio i da će smještaj i prehranu za učenike prvoga, drugog i trećeg razreda srednje škole država u potpunosti financirati do kraja ove godine. Od 1. siječnja 2010., međutim, roditelji će morati plaćati polovicu tih troškova, odnosno 630 kuna mjesečno, dok će se polovica plaćati s razdjela Ministarstva financija.

Činjenica da se prvi proračunski rezovi provode u resoru obrazovanja razljutila je oporbu, koja je Vladu prozvala da je roditelje srednjoškolaca koji se školuju izvan mjesta stanovanja dovela u bezizlazan položaj. "Možda za nas u Saboru 600 ili 700 kuna nije velik novac, ali za mnoge je obitelji to enorman iznos do kojeg ne mogu doći", upozorio je HNS-ovac Miljenko Dorić, ističući da šaljući djecu na školovanje u drugo mjesto roditelji nisu znali da će se ukinuti besplatan smještaj i prehrana.

Marija Lugarić (SDP) tumači, pak, da je Vlada odustala od proklamiranog društva znanja i uvođenja obvezne srednje škole, što je nekad isticala kao jedan od nacionalnih prioriteta. "Sve što se radilo u resoru obrazovanja bila je promocija lika i djela ministra, a ne u svrhu ostvarenja cilja. Kada je shvatila da se obveza srednjeg školovanja ne može uvesti preko noći, Vlada je donijela nacionalni program s mnogim načelnim i dvjema konkretnim mjerama, koje sada ukida", kazala je Lugarić.