c S
Dnevne novosti

BiH uvodi biometrijske putovnice, no vize za EU ostaju

16.07.2009 08:05 SARAJEVO, 15. srpnja 2009.Hina, Vlasti Bosne i Hercegovine od 1. siječnja 2010. godine počet će izdavati biometrijske putovnice svojim građanima no unatoč toj činjenici oni će i dalje morati imati vize za većinu putovanja u inozemstvo.
Primjerke novih putovnica, s ugrađenim čipom na kojemu će biti pohranjeni svi važni biometrijski podaci o nositelju te koje će biti kvalitetno zaštićene od krivotvorenja, u Sarajevu je novinarima u srijedu predstavio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Kazao je kako je riječ o novom značajnom koraku sukladnom međunarodnim standardima koji bi građanima BiH trebao osigurati mogućnost slobodnog putovanja u inozemstvo.Testiranje novog sustava izdavanja biometrijskih putovnica počelo je još prije dva tjedna i trajat će do kraja godine.

Novi sustav podrazumijeva mogućnost elektroničke provjere svih podataka bitnih za izdavanje putovnica poput onih iz matičnih knjiga odnosno popisa državljana a preduvjet za to bilo je računalno uvezivanje svih nadležnih ureda državne uprave. Uvođenje novog sustava izazvalo je međutim brojne poteškoće za one koji pokušavaju dobiti putovnice što se još uvijek izdaju na starim obrascima. Dugi redovi i višesatni zastoji slika su koja se protekih dana mogla vidjeti pred većinom ureda u kojima se zaprimaju zahtjevi za izdavanje putovnica.

Objašnjenje koje je dao Siniša Macan, ravnatelj Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) bilo je kako je riječ o novom i složenom sustavu koji traži stalnu prilagodbu, što izaziva povremene zastoje i pad računalne mreže. Biometrijske putovnice su, međutim, tek jedan od preduvjeta koje je postavila Europska komisija (EC) kako bi donijela odluku da ukine vizni režim s BiH.

Komisija je u srijedu i službeno priopćila kako je preporučila ukidanje viza od 1. siječnja sljedeće godine za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, dok je za BiH i Albaniju ocijenjeno kako još nisu ispunile tražene uvjete. Krivnju za takvo stanje snosi uglavnom Parlament BiH jer još uvijek nije usvojio odluke i zakone koji se očekuju.

Zastupnici iz Republike Srpske tako su višekratno spriječili usvajanje zakona kojim se regulira prijevoz opasnih tvari jer traže da to pitanje reguliraju entiteti, a ne država. Do danas nisu imenovani ni posebni odbori koji bi trebali nadzirati rad policije. Zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA) najavili su kako će, ne bude li pomaka na planu ukidanja viznog režima s EU do listopada, vratiti svoje diplomatske putovnice koje im trenutačno omogućuju putovanja bez viza. "Želimo pokazati da u potpunosti suosjećamo s građanima BiH i pozivamo i sve druge zastupnike da to učine", izjavio je zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović.

Unatoč obrazloženju EK kako je ukidanje viza za BiH čisto tehničko pitanje, bivši visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling je upozorio kako je riječ o političkoj odluci s brojnim negativnim posljedicama. "To je ruganje ali i moralni udar na sve europske vrijednosti", kazao je Schwarz-Schilling njemačkom Sueddeutsche Zeitungu objašnjavajući kako je nedopustiva diskriminacija građana BiH u odnosu na, primjerice, one iz Srbije.