c S
Dnevne novosti

Srbijanski dužnosnici pozdravili prijedlog EK za ukidanje viza

16.07.2009 08:11 BEOGRAD, 15. srpnja 2009.(Hina), Najviši srbijanski politički dužnosnici i zastupnici vladajuće koalicije u srbijanskom parlamentu u srijedu su pozdravili prijedlog Europske komisije da se ukinu vize građanima Srbije koji žele putovati u zemlje obuhvaćene schengenskim sporazumom.
Zastupnici oporbe istaknuli su da je prijedlog nepotpun jer se ne odnosi na kosovske građane, a Liberalno-demokratska partija jedina je oporbena parlamentarna stranka koja je pozdravila taj prijedlog. Srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je da je preporuka Europske komisije velika stvar za srbijanske građane, te izrazio zadovoljstvo što će se vizna liberalizacija odnositi i na druge zemlje u regiji čime će se, kako je dodao, poboljšati kvaliteta života u njima.

Srbijanski premijer Mirko Cvetković i potpredsjednik vlade za europske integracije Božidar Đelić također su pozdravili preporuku za ukidanje viza Srbiji, istaknuvši kako još nije sve gotovo i da se moraju nastaviti reforme. Ravnateljica vladina ureda za europske integracije Milica Delević istaknula je kako ne treba zaboraviti da je riječ o prijedlogu odluke o kojoj treba raspravljati i Europski parlament i s kojim se trebaju složiti sve zemlje članice.

To, kako je dodala, znači da treba nastaviti ispunjavati preostale uvjeta i primjenjivati sve što je u tijeku dijaloga o viznoj liberalizaciji prihvaćeno i uspostavljeno.

Zastupnici stranaka vladajuće koalicije u parlamentu ocijenili su preporuku o ukidanju viza izvrsnom viješću koja je dokaz europskog puta Srbije te njezina napretka u borbi protiv kriminala, korupcije i ilegalnih migracija. Preporuku Europske komisije pojedini zastupnici oporbenih stranaka ocijenili su negativno, navodeći da Srbija, prihvaćanjem prijedloga, ide k neizravnu priznanju kosovske neovisnosti.

Europska komisija je u srijedu u Bruxellesu službeno predstavila prijedlog za ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, pa će moći putovati bez viza u zemlje schengenskog prostora s novim biometrijskim putovnicama.

Kako je objašnjeno, to se ne odnosi na Kosovo, uključivo i kosovske Srbe, koji se odluče zatražiti srbijanske putovnice, ako nemaju prijavljeno prebivalište u Srbiji.

Prijedlog Europske komisije upućuje se Europskom parlamentu i Vijeću EU-a koji donose konačnu odluku, što bi se, ako Srbija, Crna Gora i Makedonija do tada ispune preostale uvjete, moglo dogoditi do kraja ove godine.