c S
Dnevne novosti

Kosor: protiv nelikvidnosti novim rebalansom i akcijskim planovima

16.07.2009 08:17 ZAGREB, 15. srpnja 2009.(Hina), Vlada se protiv sve veće nelikvidnosti kani boriti novim rebalansom državnog proračuna i akcijskim planovima za svako javno poduzeće, rečeno je nakon današnjeg sastanka premijerke Jadranke Kosor sa socijalnim partnerima u Banskim dvorima.
Većina prisutnih podržala je prijedlog da slijedeći rebalans proračuna bude glavni mehanizam u rješavanju problema nelikvidnosti, kazala je Kosor nakon sastanka s predstavnicima poslodavaca, sindikata, javnih poduzeća, banaka i ekonomskim stručnjacima. Radimo na izradi novog rebalansa koji će biti pred Hrvatskim saborom krajem srpnja ili najkasnije početkom kolovoza, a on će biti tvrd, čvrst, odlučan i beskompromisan, izjavila je Kosor.

Također je najavila izradu akcijskih planova za svako javno poduzeće u kojim bi bio donesen niz mjera za rješavanje specifičnih problema pojedinog poduzeća. Akcijski planovi će se raditi paralelno s izradom rebalansa proračuna, a Vlada na taj način kani pomoći javnim poduzećima koja imaju problema doći do novca i tako im osigurati likvidnost.

Predstavnik poslodavaca Damir Kuštrak ocijenio je kako će Vlada slijedećim rebalansom poslati snažnu poruku financijskim tržištima da su hrvatske javne financije pod kontrolom. Akcijski planovi trebaju pomoći javnim poduzećima koja se nisu na vrijeme prilagodila globalnoj financijskoj krizi, a to znači nedostupnosti stranog kapitala.

Ne očekujemo da se likvidnost popravi preko noći, ali najvažnije je da se taj problem počne rješavati, jer ćemo tako eliminirati psihološku nelikvidnost u kojoj se zbog nesigurnosti novčani tijekovi usporavaju, umjesto da se ubrzavaju, naglasio je Kuštrak. Dodao je kako dio javnih poduzeća nema dugove, nego potraživanja, npr. Hrvatske šume.

Nakon rebalansa tvrtke koje nisu mogle otvoriti kreditne linije to će moći učiniti, pa bi u rujnu trebalo objaviti kako zapravo stoje javna poduzeća. Na današnjem sastanku nije se raspravljalo o mogućem kresanju plaća i mirovina u novom rebalansu, o čemu se već naveliko špekulira u javnosti.

O strukturi novog rebalansa još se nismo dogovorili. Najprije to trebamo riješiti u HDZ-u, pa s koalicijskim partnerima, pa će na red doći i socijalni partneri, a pozvat ću na razgovore i oporbene čelnike, najavila je premijerka Kosor. Situacija je ozbiljna pa nije vrijeme za animozitete i osobna neslaganja, poručila je Kosor dodavši kako je spremna prihvatiti i dobre prijedloge iz oporbe.

Novim rebalansom trebali bi se znatnije smanjiti proračunski rashodi, a o mogućem povećanju prihoda raspravljalo se i na današnjem sastanku. U sklopu toga, bilo je riječi i o eventualnom povećanju PDV-a no, kako se doznaje iz neslužbenih izvora, premijerka nije za takav potez jer bi mogao prouzročiti porast cijena.