c S
Dnevne novosti

Medved: Zakon za trajnu uspomenu i sjećanje na žrtvu Vukovara

14.11.2019 07:25 ZAGREB, 13. studenoga 2019. (Hina) - Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u srijedu kako se prijedlogom Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta želi očuvati trajna uspomena i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i poticati njegov razvoj u svim aspektima.

Vukovar ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti i predstavlja simbol otpora, žrtve i zajedništva u Domovinskom ratu, kazao je Medved predstavljajući nacrt prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, koji će sutra biti pušten u javno savjetovanje. Istaknuo je kako je Vukovar postao simbol mlade hrvatske države i borbe hrvatskog naroda i građana za slobodu, nacionalnu samostalnost i teritorijalnu cjelovitost.

Proglašenjem toga zakona stvorit će se pravno-politički okvir za posebni status Vukovara. "Jedan od ciljeva zakona je očuvanje trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i poticanje njegova društvena razvoja u svim aspektima", poručio je. Medved kaže da se zakonom definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se to odnosi - Grad Vukovar i naselje Bogdanovci. Kao mjesto posebnog pijeteta određena je i Nacionalna memorijalna bolnica u Vukovaru.

Memorijalno groblje iz Domovinskog rata definirano kao središnje mjesto odavanja posebnog domovinskog pijeteta i središnje mjesto odavanja počasti nacionalnoj žrtvi u uspostavi neovisne i samostalne Hrvatske. Medved je najavio da će se zakonom uspostaviti i posebno međuresorno tijelo - Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj koje će imati 15 članova i imenovat će ih Vlada na mandat od četiri godine. Financijska sredstva za provedbu zakona osigurat će se u državnom proračunu i proračunima jedinica lokalne i regionalne samouprave, dodao je.

Predstavljajući prijedlog Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Hrvatsku, ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da bi po tom Zakonu Županijska bolnica u Vukovaru postala Nacionalna memorijalna bolnica. Podsjetio je kako je u svibnju Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije donijela odluku da oni, kao vlasnici, prenose svoja vlasnička prava na državu i Ministarstvo zdravstva. Bolnica u Vukovaru bila bi u statusu Nacionalne memorijalne bolnice pa bi svu brigu oko vođenja i poslovanja, kao i sredstva za njezin rad, osiguravalo Ministarstvo zdravstva.

Time će, kaže Kujundžić, bolnica s jedne strane biti sačuvana kao ustanova u kojoj će se i dalje liječiti ljudi, a s druge strane kao posebna bolnica u povijesti hrvatskog naroda. "U budućnosti će biti sačuvana kao memorijalna bolnica", istaknuo je Kujundžić. Na novinarski upit hoće li se kroz "posebni pijetet" provući i uklanjanje ćirilice ili ćirilićnih ploča, Medved je rekao kako je zakonom jasno definirana važnost poštivanja članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Upitan hoće li ove godine u Koloni sjećanja u Vukovaru biti i predstavnici Srba, odgovorio je - svi su pozvani."Sve osobe koje imaju osjećaj prema žrtvama i koje žele iskazati poštovanje i pijetet prema žrtvama - svi su pozvani da nazoče u Koloni sjećanja za žrtve Vukovara, kao i za žrtve Škabrnje i svih drugih stratišta u Hrvatskoj”, poručio je Medved.