c S
Dnevne novosti

Američki Vrhovni sud preuzeo predmet sukoba Googla i Oraclea

18.11.2019 07:00 WASHINGTON, 15. studenoga 2019. (Hina/AFP) - Američki Vrhovni sud je objavio u petak da će preuzeti slučaj autorskih prava zbog kojeg se godinama sukobljavaju Google i softverski i hardverski proizvođač Oracle.
Ta odluka bi mogla imati posljedice za cijeli softverski sektor. Oracle, vlasnik programskog jezika Java od kada je kupio Sun Microsystems 2010., iste je godine podnio tužbu protiv Googlea. Oracle drži da internetski div koristi elemente Jave za svoj operativni mobilni sustav Android i da zato mora platiti uporabnu dozvolu. Tvrtka koju je osnovao Larry Ellison traži više od 9 milijarda dolara odštete.

Međutim prema Googleu, Sun Micorsystems je dok je bio neovisan izjavio da će Java imati otvoreni kod i dozvolio je svim programerima da ga koriste.Od tada se sukobljavaju i taj predmet je prelazio sa sud na sud te će konačno završiti na najvišem sudu zemlje. Uzevši u obzir uloge i moguće posljedice po intelektualno vlasništvo, predmet se pozorno prati u cijelom tehnološkom sektoru.