c S
Dnevne novosti

Više od 266 milijuna kuna za razminiranje, očuvanje i zaštitu šuma

18.11.2019 07:20 ZAGREB, 15. studenoga 2019. (Hina) - Ugovor o dodjeli bespovratnih 266,4 milijuna kuna za projekt "Razminiranje i očuvanje šumskih ekosustava u zaštićenim i Natura 2000 područjima u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji“ potpisan je u petak, a planirano je do kraja lipnja 2023. razminirati 1.676,34 hektara šuma i zemljišta na području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. 
Za realizaciju projekta iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija osigurano je 218,7 milijuna kuna, odnosno 85 posto troškova, a preostali dio čine nacionalna sredstva. Ministarstvo zaštite okoliša priopćilo je da su ugovor potpisali resorni ministar Tomislav Ćorić, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain te u ime korisnika bespovratnih sredstava, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i član Uprave Igor Fazekaš. 

Cilj projekta je razminiranje, očuvanje i zaštita šuma i šumskog zemljišta koje je minski sumnjivo područje na području Parka prirode Velebit i Nacionalnog parka Paklenica. Ukupno će biti razminirano 1.676,34 hektara šuma, šumskog te ostalog nešumskog zemljišta. Uz to, 31,08 hektara zapuštenih protupožarnih presjeka s elementima šumske ceste bit će rekonstruirano, a na taj način osigurat će se siguran javni pristup ovom području za kojeg se sumnja da su na njemu prisutni eksplozivni ostaci iz Domovinskog rata.

U RH trenutno minski sumnjivo 355 četvornih kilometara  "Trenutno je u Republici Hrvatskoj minski sumnjivo 355 četvornih kilometara površine. Zastrašujuća je to brojka ako znamo da se na tom području nalazi više od 30 tisuća mina te velik broj neeksplodiranih ubojnih sredstava. Cilj ove Vlade je očistiti Hrvatsku od mina. Stoga me doista veseli potpisivanje Ugovora koji se značajnim dijelom sufinancira europskim sredstvima“, rekao je Ćorić. Jakupčić je istaknuo je kako su Hrvatske šume od svog osnutka uložile goleme napore te financijska sredstva u razminiranje šuma. "Provođenjem projekta Fearless osigurat će se siguran javni pristup područjima u kojima su prisutni eksplozivni ostaci rata ili se sumnja na njihovu prisutnost, ali i omogućiti održivo upravljanje i zaštita šuma, odnosno nesmetano gospodarenje šumama u skladu sa strogim načelima održivog upravljanja šumama“ naglasio je Jakupčić. 

Završetak projekta predviđen je sredinom 2023. do kada će se omogućiti obnova i očuvanje ugroženih i zaštićenih rijetkih livadnih vrsta i staništa. Istovremeno, razminiranjem šuma i šumskog zemljišta ostvarit će se i preduvjeti za provedbu planova upravljanja ekološkom mrežom Natura 2000 i omogućiti održivo upravljanje zaštićenim područjima", stoji u priopćenju.